Před 105 lety se narodil Jozef Gabčík. Muž, který podnikl útok na Heydricha

Historie považuje útok na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha za největší čin evropského domácího odboje za druhé světové války. Jeden z jeho spoluautorů – Jozef Gabčík – se narodil právě před 105 lety, 8. dubna 1912.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Výsadkář skupiny Anthropoid rtm. Josef Gabčík

Výsadkář skupiny Anthropoid rtm. Josef Gabčík | Foto: z archívu Vojenského historického ústavu a Eduarda Stehlíka
Přehrát

00:00 / 00:00

Před 105 lety se narodil Jozef Gabčík, jeden ze strůjců atentátu na Heydricha

S Janem Kubišem se Jozef Gabčík poprvé setkal v polském Krakově, kde se oba přihlásili do československé vojenské jednotky. Dostali se do Francie a stejně jako poslední žijící československý výsadkář Jaroslav Klemeš zažili její kapitulaci.

„Všechno padlo a my jsme byli ještě ve Francii, takže jsme ustupovali ke Středozemnímu moři a tam jsme poté poslední lodí odjížděli do Gibraltaru. Na té lodi byl i Gabčík s Kubišem a odjeli jsme do Anglie,“ popisuje první setkání Klemeš.

Parašutisti prošli náročným speciálním výcvikem určeným pro nasazení v nepřátelském týlu. „Skotský výcvik – výbušniny, přepady, sebeobrana pochody a sabotážní věci. Poté se šlo do Manchesteru, kde se dělaly seskoky,“ dodává veterán.

Podle hodnocení velitelů byl Josef Gabčík velmi disciplinovaný voják, spolehlivý a odvážný a dobrý vedoucí. Na konci roku 1941 se stal velitelem mise Anthropoid, která měla zlikvidovat Reinharda Heydricha.

Hasiči u kostela sv. Cyrila a Metoděje v Resslově ulici, ve kterém výsadkáři několik hodin vzdorovali přesile německých jednotek | Foto: z archívu Vojenského historického ústavu a Eduarda Stehlíka

„V době, kdy se o atentátu rozhodlo, měli k dispozici tři desítky vycvičených parašutistů. Bylo potřeba vybírat z této skupiny lidí. Jako druhý do páru mu byl přidělen Karel Svoboda. Není jasné, proč hned na počátku nebyl vybrán Jan Kubiš, protože obecně se vědělo již od podzimu 1939, že Gabčík s Kubišem vytváří nerozlučnou dvojici. Jsou osobní přátelé, kteří se výborně doplňují a byli by spolu schopni jít do jakékoli akce,“ vysvětluje vojenský historik Eduard Stehlík.

„Dá se říci, že tady do jisté míry sehrála roli šťastná náhoda, protože Karel Svoboda se při doplňujícím výcviku při seskoku zranil na hlavě. Následkem toho byl právě na vyžádání Gabčíka nahrazen Kubišem, a potom tato dvojice dokončuje výcvik a připravuje se ke splnění úkolu,“ dodává.

V rozhodující chvíli Gabčíkovi selhal samopal. V nábojové komoře se vzpříčil náboj. Heydricha zabil granát, který na projíždějící auto hodil Jan Kubiš.

„Přesto že nacisté použili k vyšetřování atentátu obrovský aparát specialistů jak z území Protektorátu a Berlína, tak vlastně žádné zásadní informace se nedozvěděli. A nedozvěděli se je až do 16. června 1942, kdy se do budovy gestapa dostavil Karel Čurda, který začal vypovídat. A co bylo nejdůležitější z pohledu gestapa: vyzradil celou řadu adres lidí, kteří parašutistům velice účinně pomáhali. Rozeběhlo se zatýkání a při tom se gestapo dostalo na stopu místa, kde se parašutisté ukrývají,“ dodává historik Stehlík.

Oba se nakonec spolu s dalšími pěti výsadkáři skrývali v kostele v pražské Resslově ulici, kde 18. června podlehli přesile německých vojáků. Jozefu Gabčíkovi bylo tehdy 30 let.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme