Předsedou Starostů a nezávislých zůstává Gazdík, získal 93 procent hlasů. Místopředsedou je Rakušan

Staronovým šéfem hnutí Starostové a nezávislí (STAN) se stal Petr Gazdík. Dostal 135 hlasů ze 145, tedy 93 procent. Po zvolení Gazdík poděkoval za důvěru. Byl jediný kandidát. Prvním místopředsedou byl zvolen náměstek středočeské hejtmanky Vít Rakušan.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Předsedou hnutí STAN se stal opět Petr Gazdík

Předsedou hnutí STAN se stal opět Petr Gazdík | Zdroj: ČTK

Gazdík poděkoval za důvěru, kterou podle svých slov bere jako závazek. „I nadále budu pro vás pracovat jak nejlépe budu moct. Jdeme do toho,“ řekl po svém zvolení Gazdík.

V kandidátském projevu mimo jiné řekl, že stát nechce řídit jako firmu. „Ve firmách se nehlasuje, ale rozhoduje se centralisticky a autoritativně. Nechceme ani socialistickou představu,“ řekl na sněmu Gadzík.

Sněm ještě zvolí místopředsedy a členy předsednictva. Odpoledne by měli delegáti rozhodnout o tom, jestli půjdou Starostové a nezávislí do sněmovních voleb ve společné koalici s lidovci.

Lidovci a STAN rozhodli, že půjdou společně do voleb. Potřebují 10 procent hlasů

Číst článek

Podle Gazdíka hnutí STAN uspělo ve volbách do krajů, v Senátu má třetí nejpočetnější klub. Úspěšné je hlavně v obcích a chce posílit ve větších městech, řekl Gazdík.

I když podle stanov se ještě mohl přímo na sněmu kdokoli jiný přihlásit, to se ale podle očekávání nestalo. V nominačním projevu Gazdík mimo jiné řekl, na jakou skupinu voličů Starostové a nezávislí cílí.

Necelé dvě stovky delegátů sněmu zvolily i 1. místopředsedu, je jím náměstek středočeské hejtmanky Vít Rakušan, který funkci také obhajoval. Ani on neměl protikandidáta, dostal 91 procent hlasů.

Vít Rakušan, (STAN) - Starostové a nezávislí | Foto: Filip Jandourek

Sněm zvilil i tři řadové místopředsedy. Delegáti vybírali ze šesti kandidujících. „V prvním kole (volby místopředsedů) byla obsazena dvě místa. Na prvním se 117 ze 148 hlasů skončil Radim Sršeň, na druhém se 108 hlasy Věra Kovářová,“ řekl šéf volební komise.

Třetí místopředsednický post získal ve druhém kole pak senátor Jan Horník. Měl 78 ze 140 hlasů. Porazil pardubickou krajskou radní Janu Štěpánovou. Do vedení už nekandidoval europoslanec Stanislav Polčák.

Dopoledne na sněmu Starostů vystoupil předseda KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek, první místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija nebo místopředseda ČSSD Jan Birke. Nikdo z hostů se vůči Starostům a nezávislým nevymezil. Vystoupil také ministr financí a šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

„My jsme taky starostové a máme k vám velice blízko, protože pro mě je starosta je šéf takové rodinné firmy,“ řekl na sněmu Babiš.

Za KDU-ČSL mluvil i ministr zemědělství a první místopředseda Marian Jurečka. Jako většina řečníků i on zmínil záměr vytvořit pro podzimní sněmovní volby dvojkoalici lidovců se Starosty.

Kauza Redl: Polčák nebude obhajovat post ve vedení STAN. Zůstane řadovým členem

Číst článek

Podle šéfa KDU-ČSL Pavla Bělobrádka vznikne koalice lidovců a Starostů na 99 celých a 9 desetin procenta. Cílem podle něj je, aby Česko mělo jednoznačně proevropskou a prozápadní sílu.

Na sněmu by mělo dojít i na programové priority. Hlavně by ale měli delegáti sněmu definitivně schválit vytvoření dvojkoalice s KDU-ČSL pro podzimní sněmovní volby.

KDU-ČSL už o dvojkoalici rozhodla, vedení Starostů a nezávislých ji doporučilo přijmout i delegátům sněmu. Takové uskupení by muselo pro vstup do Sněmovny překročit desetiprocentní hranici.

Sněm se koná v pražském hotelu Step ve Vysočanech.

ČTK, Václav Štefan Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme