PŘEHLEDNĚ: Má váš poslanec zbrojní průkaz a zbraň? Podívejte se na zákonodárce od H po P

ANKETA. Čeští poslanci a poslankyně mají mnoho různorodých zbraní. Vlastní pistole, pušky i brokovnice. Vyplývá to z průzkumu Zpravodajského webu Českého rozhlasu, kterého se zúčastnilo 103 členů dolní komory. Převážná většina z nich také odmítla podpořit postoj prezidenta Miloše Zemana, podle kterého by se Češi měli kvůli terorismu ozbrojovat. Vlastní váš poslanec nebo poslankyně zbrojní průkaz a zbraň? Podívejte se na zákonodárce s příjmením od H po P.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pistole, zbraně, násilí, střelba, zločin, kriminalita, přepadení, loupež, Smith & Wesson

Pistole, zbraně, násilí, střelba, zločin, kriminalita, přepadení, loupež, Smith & Wesson | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Zpravodajský web Českého rozhlasu položil všem poslancům a poslankyním čtyři otázky. Vlastníte zbrojní průkaz? Pokud vlastníte zbrojní průkaz, máte zbraň? Pokud nevlastníte zbrojní průkaz, uvažoval jste o něm v poslední době? Souhlasíte s názorem prezidenta republiky Miloše Zemana, že občané by se měli kvůli terorismu začít vyzbrojovat? Celé znění otázek najdete na konci tohoto článku.

Poslanec Josef Hájek (zvolen na kandidátce ANO)
1. Ne.
3. Neuvažoval.
4. S názorem pana prezidenta v této oblasti nesouhlasím. V této chvíli není v ČR, dle mého názoru, takové ohrožení obyvatel terorismem, které by vyžadovalo jejich vyzbrojování. Samozřejmě je nutné potencionální hrozby monitorovat a vyhodnocovat. Zásadním opatřením pro minimalizování teroristických hrozeb musí být přísná imigrační politika ČR.

Čeští poslanci vlastní pistole, pušky i brokovnice. Zemanova slova o ozbrojování většina odmítá

Číst článek

Poslanec Leoš Heger (zvolen na kandidátce TOP 09)
1. Ne
2. Nevlastním zbrojní průkaz.
3. Neuvažoval.
4. Vlastnění zbraně je věc osobní a každý musí zhodnotit, zda nebezpečí, které pociťuje, je opravdu reálné. Což může uvažovat každý, který splní zákonem dané podmínky k jeho získání.

Poslanec Daniel Herman (zvolen na kandidátce KDU-ČSL)
1. Nevlastním zbrojní průkaz.
2. Zbraň nevlastním
3. Ne, neuvažoval jsem o tom
4. Nemyslím, že teror či násilí je tou správnou odpovědí na teror.

Poslankyně Jana Hnyková (zvolen na kandidátce Úsvitu)
1. Ne
3. Pakliže se posílí ochrana hranic a obecně se zvýší bezpečnost v této zemi, o zbrojní průkaz nebudu usilovat.
4. Laxní přístup naší vlády k migrační krizi vyvolává mezi občany nedůvěru. Po teroristických útocích ještě větší. Proto se nedivím, že pan prezident tento výrok vyslovil a já s ním musím naprosto souhlasit. Nepovažuji za dostatečné pravidelné cvičení složek naší armády s ostatními spřátelenými armádami. Musíme násobně zvýšit aktivitu a připravenost armády a policie, abychom byli schopni ochránit naši zemi sami.

PŘEHLEDNĚ: Má váš poslanec zbrojní průkaz a zbraň? Podívejte se na zákonodárce od A po G

Číst článek

Poslanec Jaroslav Holík (zvolen na kandidátce Úsvitu)
1. Ano jsem držitelem zbrojního průkazu skupiny B - „ke sportovním účelům" a skupiny E - „k obraně života, zdraví nebo majetku". Jsem také držitelem řidičského průkazu (uvádím proto, že i motorové vozidlo může být užito jako zbraň).
2. Jsem majitelem krátké, legálně držené zbraně. Nevidím důvod proč uvádět konkrétní typ.
3. Pro doplnění: ZP vlastním 20 let.
4. Výrok presidenta ČR se plně shoduje s mým názorem. Pokud výtržník, či terorista cítí svoji převahu v tom, že ostatní jsou pouze neozbrojené „ovce", pak nezbývá, než mu dát na srozuměnou, že i prostý člověk má právo se aktivně bránit.

Poslanec Stanislav Huml (zvolen na kandidátce ČSSD)
1. Ne.
3. Ano.
4. Ano, protože kdyby byl v Uherském Brodě jeden ozbrojený občan, schopný zbraň použít na svou obranu, mohlo být méně mrtvých. To platí obecně. Policie nemůže být všude a hlavně hned. Dojezdové časy jsou podle okolností v řádu desítek minut. A to již bývá pozdě.

Poslanec Jiří Junek (zvolen na kandidátce KDU-ČSL)
1. Nemám.
2. Nemám.
3. Neuvažoval.
4. Další z bubáků pana prezidenta. Vystrašit, postrašit, vytvořit problém a pak poskytovat moudra. Je pozoruhodné zatarasit Hrad a kontrolovat návštěvníky zda nemají zbraně a pak lidem říkat, ať se ozbrojují.
Každopádně nesouhlasím, to je rezignace na základní funkce státu, mezi které jistě patří i ochrana občanů. Na co si tedy platíme polici, bezpečnostní složky státu atd.? To je stejné, jako bychom si vedle oficiálního prezidenta republiky pořizovali další vlastní prezidenty, protože s tím oficiálním nejsme spokojeni a necítíme se s ním bezpečně. Nikomu neberu právo vlastnit zbraň, ale odmítám to dávat do souvislosti s hrozbou terorismu. Jestli se někomu líbí představa, že tu budeme chodit po zuby ozbrojení a bez pistole nepůjdeme ani na WC, tak já ji nesdílím.

Poslanec Marian Jurečka (zvolen na kandidátce KDU-ČSL)
1. Ne.
2. Zbraň nemám a nikdy jsem neměl.
3. Zbrojní průkaz jsem v minulosti měl, teď ho nemá. Neuvažuji o tom, že bych si ho udělal.
4. Nemyslím si, že by více zbraní mezi lidmi přispělo k větší bezpečnosti a k boji proti terorismu. Tuto alternativu nepodporuji, tudy cesta podle mě nevede. Již dnes je v ČR dostupné velké množství zbraní, umožňovat lidem, aby měli více zbraní v domácnostech, není podle mě šťastné.

Poslanec Vít Kaňkovský (zvolen na kandidátce KDU-ČSL)
1. Ne.
2. Ne.
3. Ne.
4. Osobně příliš nefandím ozbrojování civilních obyvatel ve větším měřítku, avšak při současné složité bezpečnostní situaci ve světě, Evropu nevyjímaje, dokážu pochopit, že někteří občané cítí potřebu se ozbrojit.

PŘEHLEDNĚ: Má váš poslanec zbrojní průkaz a zbraň? Podívejte se na zákonodárce od R po Ž

Číst článek

Poslanec Simeon Karamazov (zvolen na kandidátce ODS)
1. Ne.
2. Nemám.
3. Ne.
4 Nesouhlasím, podpořil bych standardní složky, armádu, policii.

Poslanec Jan Klán (zvolen na kandidátce KSČM)
1. Ne.
3. O zbrani, která vyžaduje zbrojní průkaz, jsem neuvažoval. Nicméně jsem zvažoval nákup plynové pistole. Do současné doby jsem si pořídil pouze pepřový sprej. S narůstajícím nebezpečím, které může číhat na každém kroku je lepší, když má člověk u sebe nějaký paralyzující prostředek. Cítí se bezpečněji.
4. Souhlasím částečně. Dle mého názoru by bylo lepší, kdyby se o bezpečnost starala Policie. Člověk by si na svoji bezpečnost měl pořídit nějaký paralyzující prostředek (pepřový sprej, plynová pistole, paralyzér aj.). Po teroristických útocích mají logicky lidé strach a hledají prostředky na svoji ochranu.

Poslanec Jaroslav Klaška (zvolen na kandidátce KDU-ČSL)
1. Ne.
2. Nemám žádnou zbraň.
3. Nikdy jsem zbraň nechtěl mít. V posledních dvou letech mě spíše známí vlastnictví zbrojního průkazu doporučovali. Zatím ho nemám a ani o něm moc neuvažuji. Pravda občas jsem v ulicích a v neznámém prostředí i večer, ale zatím se to obešlo bez problémů. Vyhýbám se potenciálně nebezpečným místům a zákoutím.
4. Nesouhlasím. Českou republiku musí ubránit vlastní armáda a policie. A máme také uzavřeny smlouvy o kolektivní obraně s NATO. Dovedu si představit i třebas aktivaci záloh nebo i mobilizaci, ale dávat zbraně jen tak obyvatelstvu je pro mě rezignace na státní moc a základní povinnost státu bránit své občany, území a stát.

Poslanec Martin Kolovratník (zvolen na kandidátce ANO)
1. Ne. A dodávám: zatím ne. Uvažuji o tom delší dobu (stejně jako o zapojení se do „aktivních záloh AČR“) a jediné, co mě brzdí je nedostatek času.
2. Zatím nemám.
3. Viz první odpověď. Jsem jednoznačně rozhodnutý, v mém případě je to jen otázkou měsíců.
4. Ano, v tomto případě s M. Zemanem souhlasím. Vždycky budu opatrný v šíření poplašných zpráv, musíme ale myslet na to, že jsme součástí západní civilizace, že cestování a výměna informací jsou dnes velmi snadné – nejen pro nás, ale i pro naše potencionální nepřátele. Ano, souhlasím a tvrdím, že ochrana vlastního majetku a rodiny by měla být jednou z našich nejvyšších priorit.

Poslanec Martin Komárek (zvolen na kandidátce ANO)
1. Ne
3. Ano, kdybych měl víc času, pořídil bych si ho. Tedy pokud má politik nějakou šanci, že projde zkouškou u psychologa. :)
4. Myslím, že Miloš Zeman má pravdu. Prakticky absolutní svoboda pořídit si osobní zbraň, jaká panuje v Americe, je podle všeho přehnaná. Většina evropských států je zase příliš restriktivních. Myslím, že zdravý dospělý člověk by měl mít jednoduchý přístup k osobní zbrani, pokud splní všechna pravidla a je samozřejmě evidován.

Poslanec Vladimír Koníček (zvolen na kandidátce KSČM)
1. Ne.
2. Ne.
3. Ne.
4. Ne.

Poslanec Petr Kořenek (zvolen na kandidátce ČSSD)
1. Ne.
3. Ne.
4. Prezident může mít názory jako každý jiný občan. Já osobně jsem proti rozšiřování zbraní mezi občany. Nechci žít ve strachu a v hrůze, že se bude opakovat Uherský Brod nebo, že tu budeme mít stejné hrůzy jako v USA, které se místo starostí o své záležitosti snaží neustále poučovat svět o demokracii. Buďme sami sebou.

Poslanec Jiří Koskuba (zvolen na kandidátce ČSSD)
1. Ano.
2. Ve vší úctě, to je čistě soukromá věc – proto bez odpovědi.
4. Já jsem pro právo svobodného držet zbraň již dávno. Stejně jako pro širší právo ji na osobní ochranu, svých blízkých i majetku použít. To přece není žádný Divoký Západ. Bát se musí pachatel, ne jeho potencionální oběť. To znamená, důvodem tohoto mého názoru není jen současný terorismus. Nicméně ve střelbě vycvičení a i ozbrojení řádní svobodní občané jsou tím pravým pozitivním potenciálem v případě nutnosti obrany své vlasti. Ke všemu si uvědomme, že pro stát jsou náklady na to vše 0!!!! Naopak, vydělává na DPH, správních poplatcích atd.

Poslanec Josef Kott (zvolen na kandidátce ANO)
1. Zbrojní průkaz nevlastním
2. Tudíž nic
3. Zbrojní průkaz si v této době vyřizuji, jelikož mým koníčkem je kromě jiného myslivost
4. S tímto naprosto nesouhlasím, ochrana občanů má být v rukou státu.

Poslanec Petr Kudela (zvolen na kandidátce KDU-ČSL)
1. Ne.
2. Ne.
3. Ne.
4. Ne, není důvod. Jsme v právním státě se zavedenou bezpečnostní strukturou. Žijeme v zemi, kde plošné držení zbraní nemá tradici. Uvolnění možností držet střelnou zbraň bude jen nahrávat nekalým živlům. Domnívám se, že současný stav je vyrovnaný, stabilní. Prezident je negativně geniální. Za každou cenu na sebe strhává pozornost. Více jeho výroky nechci komentovat.

Poslankyně Helena Langšádlová (zvolen na kandidátce TOP 09)
1. Ne, nevlastním
2. Ne, nemám.
3. Neuvažovala jsem.
4. Nesouhlasím.

Poslanec Martin Lank (zvolen na kandidátce Úsvitu)
1. Ano, už cca 10 let
2. Zbraně jsou tak trochu mým koníčkem, takže jich mám víc. Konkrétně - pistole Walther P99 cal. 9mm L, puška PAR Mk.3 cal. 223 REM, brokovnice Kel-Tec KSG, puška s optikou ZKM 456 cal.22LR
3. Pokud bych ho neměl, jistě bych o jeho pořízení velmi vážně uvažoval
4. Souhlasím, ale za jasně stanovených podmínek. Rozhodně nelze rozdávat zbraně jen tak každému, kdo si řekne. Jsem pro zachování současného stavu - tedy pokud někdo zbraň chce a splní všechny zákonné podmínky (které jsou u nás poměrně přísné), měl by mít možnost si ji pořídit. Jsem tím pádem zásadně proti snahám Evropské komise držitele legálních zbraní omezovat. A proč? Nelegální zbraně zákonem neomezíte, stejně tak zločince a teroristy nějaká zákonná norma nezastaví. Kdo chce spáchat trestný čin, cestu si vždy najde a zbraň si opatří. Jak praví klasik - jediný, kdo může zastavit špatného člověka se zbraní, je slušný člověk se zbraní. Policie ale nemůže být všude hned - a v případě útoku mohou i vteřiny hrát velice významnou roli. Odborníci z praxe, jako je třeba bývalý šéf Interpolu, nebo současný šéf českého Útvaru rychlého nasazení, se také shodují - ozbrojená veřejnost je jednou z mála možností, jak účinně omezit následky útoků na tzv. měkké cíle.

Poslanec Jaroslav Lobkowicz (zvolen na kandidátce TOP 09)
1. Nevlastním.
3. Neuvažoval.
4. S názorem pana presidenta nesouhlasím, velké množství zbraní povede ke kriminalitě.

Poslanec Leo Luzar (zvolen na kandidátce KSČM)
1. Ano mám zbrojní průkaz již více než 20 let. Mám jej ve všech skupinách mimo pyrotechnický průzkum a patřím těm držitelům, kteří ještě absolvovali psychologické testy.
2. Jsem sportovní střelec, myslivec, činovník střeleckého spolku a military nadšenec. Pro každou ze svých zálib mám odpovídající zbraň - od pistolí, revolverů, malorážkových zbraní, brokovnic, kulovnic až po samonabíjecí zbraně „vojenského vzhledu" vše bezpečně uloženo - výhoda členství ve střeleckém spolku.
4. S tímto zjednodušením není možno souhlasit, zbraň patří do rukou spolehlivého bezúhonného člověka splňujícího přísně požadavky dané zákonem a schopného bezpečně a spolehlivé manipulace se zbraní. Tvrdím, že v ČR je mnoho držitelů zbrojních průkazu pravidelně procvičujících se ve střelbě a bezpečně manipulaci, kteří na vlastní náklady prochází různými školeními a kurzy nebo soutěžemi IPSC, LOS ap. Tito držitele zbraní tvoří společnost způsobilou okamžitě posílit bezpečnost republiky zvláště před tak zvanými osamělými vlky. Mít zbraň, ale ještě neznamená umět se efektivně postavit nebezpečí terorizmu a zvýšit tím míru bezpečí sebe nebo svého okolí.

Poslankyně Radka Maxová (zvolena na kandidátce ANO)
1. Ne
2. Nevlastním, nemám.
3. Ne, neuvažovala.
4. Nemyslím si, že by držení osobní zbraně zabránilo teroristickým útokům.

Poslanec Jiří Mihola (zvolen na kandidátce KDU-ČSL)
1. Ne.
2. Ne.
3. Neuvažuji.
4. Nemyslím si, že četnější ozbrojování občanů může zásadně zamezit nečekaným teroristickým útokům. Obávám se, že s větším množstvím zbraní mezi lidmi významně stoupne riziko zneužití např. duševně nemocnými osobami.

Poslanec Josef Nekl (zvolen na kandidátce KSČM)
1. Nevlastním
2. Nikdy jsem neměl a nemám zbraň
3. Neuvažoval.
4. Nesouhlasím, na zajištění prevence a udržení pořádku máme represivní složky. Jak pomůže držení zbraní občanů například při bombovém útoku? Podle mého názoru člověk bez speciálního výcviku například v případě organizovaného či promyšleného teroristického útoku střelnou zbraní nebude schopen adekvátně reagovat. Dále si nedovedu představit, že ze strachu před terorismem přijde na fotbalové utkání či koncert ve sportovní hale ozbrojeno několik tisíc diváků.

Poslanec Miroslava Němcová (zvolen na kandidátce ODS)
1. Ne.
3. Ne.
4. V boji proti terorismu musí být v první řadě dokonale připraven a vyzbrojen stát. Od zpravodajských služeb až po policii a armádu. Větší zájem o zbrojní průkaz ze strany občanů chápu. Je vyjádřením nejistoty a pocitu ohrožení, jakkoli Česká republika (zdá se) zatím nepatří mezi země, na něž se teroristé soustředí. Zájemcům o zbrojní průkaz bych nekladla zbytečné překážky a odmítám směrnici EU, která nesmyslná omezení prosazuje.

Poslankyně Alena Nohavová (zvolen na kandidátce KSČM)
1. Zbrojní průkaz nevlastním.
3. Neuvažuji o tom, že bych si ho pořídila.
4. Já osobně jsem proti držení příliš velkého počtu zbraní, nemyslím si, že bychom se jako občané měli začít vyzbrojovat kvůli terorismu.

Poslanec Josef Novotný (zvolen na kandidátce ČSSD)
1. Ne.
2. Ne, nevlastním.
3. Ne, neuvažoval.
4. Myslím si, že narůst počtu zbraní mezi občany problém neřeší. Vyzbrojování by ve svém extrémním důsledku mohlo vést ke střelbě ve školách nebo jiných institucích, viz narůstající násilí v USA. Problematiku terorismu by měly řešit naše bezpečnostní složky, ne občané.

Poslanec Igor Nykl (zvolen na kandidátce ANO)
1. Zbrojní průkaz nevlastním.
2. Zbraň nevlastním.
3. O vydání zbrojního průkazu jsem neuvažoval ani neuvažuji.
4. S názorem pana prezidenta nesouhlasím, i když ho chápu. Dle mého mínění plošné ozbrojování není řešením problematiky terorismu.

Poslanec Tomio Okamura (zvolen na kandidátce Úsvitu)
1. Ano, vlastním.
2. Jsem členem sportovního střeleckého klubu Kostelecký, střílím disciplínu olympijský trap, a náš klub vede a trénuje nás český olympijský vítěz z Pekingu v této disciplíně David Kostelecký. Vlastním tedy speciální brokovnici pro disciplínu olympijský trap od italského výrobce Perazzi, model MX2000.
4. Občané by měli mít všeobecně právo vlastnit zbraň, nehledě na terorismus, přičemž stávající legislativa v ČR mi připadá v tomto ohledu naprosto dostatečná a není potřeba jakkoli legislativu zpřísňovat. Legální držitelé zbraní musí v současnosti splňovat celou řadu podmínek. Nejedná se jen o nás sportovní střelce, ale také o myslivce a další zájmové skupiny. Sobotkova a Babišova vláda a také Evropská komise se však snaží podmínky pro legální držení zbraní zpřísňovat. Tyto Sobotkovy a Babišovy snahy já i naše hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) absolutně odmítáme. Místo, aby se vláda zaměřila na nelegální obchod se zbraněmi, tak ztrácí drahocenný čas hloupostmi.

Poslanec Zdeněk Ondráček (zvolen na kandidátce KSČM)
Víte, ptát se bývalého policisty zda má zbraň je něco jako ptát se lékaře, zda má doma lékárničku. Ano, zbrojní průkaz mám od roku 1990 a mám několik zbraní. Jaké druhy uvádět nebudu. Držet zbraň není to samé co vlastnit vozidlo a proto nejsem pro hromadné ozbrojování. Takový držitel zbraně může být nebezpečný nejen svému okolí, ale i sám sobě. V tomto tedy s panem prezidentem nesouhlasím.

Poslanec Miroslav Opálka (zvolen na kandidátce KSČM)
1. Ne.
3. Ne.
4. Zatím spíše nesouhlasím. Jsou tady různá nebezpečí. Např. zkratovité jednání, nemalý počet občanů s neodhalenými duševními nemocemi a také choleriků. A těžko se takový stav vrací nazpět. Vlastnění a nošení střelné zbraně ještě není zárukou nedotknutelnosti. K té je třeba pravidelný výcvik!

Poslankyně Jana Pastuchová (zvolena na kandidátce ANO)
1. Ne.
3. Neuvažovala.
4. Nesouhlasím s názorem pana prezidenta.

Poslanec Herbert Pavera (zvolen na kandidátce TOP 09)
1. Ne.
3. Ne, neuvažoval.
4. Nesouhlasím s panem prezidentem. Násilí vyvolá jen další násilí.

Poslanec Jiří Petrů (zvolen na kandidátce ČSSD)
1. Ne.
2. Vlastním starou vzduchovku, na kterou není třeba zbrojní průkaz.
3. Neuvažoval.
4. Teroristé útočí nečekaně, na různých místech a různými sofistikovanými způsoby. Nedovedu si proto představit, že občané budou nosit zbraně do obchodních center, škol, divadel, hromadných dopravních prostředků, či se opevní doma a budou tak připraveni na boj s teroristy. Pokud chce mít někdo pocit, že vlastnictvím zbraně je méně zranitelný, nemám s tím problém. Domnívám se však, že to efektivní ochrana není. Účinný může být pouze soubor opatření, jako je dobrá zpravodajská práce BIS, Policie ČR, armády a spolupráce občanů s těmito složkami. Samozřejmě to také předpokládá těsnou spolupráci se zahraničními službami.

Poslanec Ivan Pilný (zvolen na kandidátce ANO)
1. Ano
2. 9mm pistoli
3. Vlastním
4. Ochrana občanů je věcí a službou občanům vykonávanou příslušnými institucemi - policií, armádou, soudy, rozhodně nezastávám myšlenku domobrany - jakými pravidly se bude řídit a kdo bude rozhodovat?

Poslanec Lukáš Pleticha (zvolen na kandidátce ČSSD)
1. Ne.
3. Ne.
4. Ano, souhlasím. Svět se mění.

Poslanec Martin Plíšek (zvolen na kandidátce TOP 09)
1. Ne.
2. Ne.
3. Ne.
4. Ne. Ochranu proti terorismu musí zajistit stát, jehož ozbrojené složky si platíme z daní. Držení zbraně navíc vyžaduje velkou odpovědnost, aby se zbraň nedostala do nepovolaných rukou, např. dětem nebo lidem, kteří nezvládají psychickou zátěž.

Poslanec Roman Procházka (zvolen na kandidátce ANO)
1. Ano.
2. Ne, ale uvažuji o ní - pistole
4. Nejde jen o vyzbrojení se, ale především o naučení se se zbraní bezpečně nakládat. Vědět jak se používá, umět střílet a v případě potřeby se i umět účinně bránit.

Poslankyně Anna Putnová (zvolena na kandidátce TOP 09)
Zbraň nevlastním ani o pořízení zbraně neuvažuji.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme