Premiér Sobotka představil vedení ČSSD změny ve vládě. Čekají ho schůzky s jednotlivými ministry

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek oznámil grémiu strany, jak budou vypadat změny ve vládě. Mluvil už o nich také s prezidentem Milošem Zemanem. Příští týden se pak chce Sobotka sejít s jednotlivými členy svého kabinetu. V pondělí začne u ministra dopravy Dana Ťoka za hnutí ANO, na úterý naplánoval jednání se stranickými kolegy, ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem a ministrem průmyslu Janem Mládkem. Podle informací Radiožurnálu nastane změna na postu ministra zdravotnictví - stane se jím Miloslav Ludvík, ředitel FN Motol.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Premiér Bohuslav Sobotka představil vedení ČSSD změny ve vládě. Poté telefonoval s prezidentem Milošem Zemanem, kterého podle České televize o výměně ministrů informoval. Po odpoledním jednání předsednictva ČSSD pak v 15.30 vystoupí premiér s prohlášením.

Sobotka v pátek upřesnil, že chce složení kabinetu obměnit do začátku prosince. „Předpokládám, že ty změny by měly být provedeny v horizontu měsíce. To znamená, ne že se rozhodnu do začátku prosince, ale byl bych rád, kdyby ty změny byly provedeny do začátku prosince," řekl Sobotka.

Sobotka chce složení kabinetu obměnit do začátku prosince. Změna se bude týkat hlavně ČSSD

Číst článek

Premiér také už dříve potvrdil, že změny se mají týkat především jeho strany. V případě KDU-ČSL a hnutí ANO hodlá dodržet dohodu, že případné výměny jejich ministrů musí být dohodnuty s těmito stranami. ANO a KDU-ČSL dosud jakékoli výměny svých ministrů odmítaly.

Záměr obměnit vládu oznámil Sobotka minulý týden v pátek v dopise svým straníkům. Někteří ministři jsou podle něj unaveni, a proto potřebují vystřídat. Později před novináři řekl, že výsledek v nedávných volbách není uspokojivý a sociální demokracie musí začít se sebou něco dělat.

„Není možné se tvářit, že se nic nestalo, jenom prostě zatáhnout rolety a okýnka a tvářit se, že ten vlak jede dál bez jakýchkoli problémů. Takže ty změny ve vládě jsou nezbytné jako signál toho, že nám záleží na názorech voličů," poznamenal Sobotka.

Mé odvolání chtějí pučisté z Lán a pražská mafie, tvrdí Dienstbier. Opřel se do Tejce i Zimoly

Číst článek

Nejčastěji se spekuluje, že by z vlády měli odejít ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministryně práce Michaela Marksová a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (všichni ČSSD). Jako o jejich případných nástupcích se mluví například o poslancích sociální demokracie Janu Chvojkovi nebo Romanu Sklenákovi.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme