Prezident jmenoval vedení České národní banky

Prezident Václav Havel jmenoval s účinností od 1. prosince novým guvernérem České národní banky dosavadního viceguvernéra Zdeňka Tůmu. Novým viceguvernérem jmenoval prezident nynějšího člena bankovní rady Luďka Niedermayera a novými členy bankovní rady Michaelu Erbenovou a Jana Fraita. Tůma byl jmenován šéfem centrální banky do roku 2005, Niedermayer bude viceguvernérem do roku 2002 a jmenování Erbenové a Fraita je na plné funkční období šesti let.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Většina poslanců ODS a ČSSD podpořila na dnešním jednání sněmovny výklad Ústavy a zákona o České národní bance, se kterým náhle přišla vláda. Podle něj je ke jmenování guvernéra a viceguvernéra banky třeba spolupodpis premiéra. Za tento výklad se postavil i právní expert lidovců Miloslav Výborný, který by však považoval za nešťastné, aby se tak vláda pokusila „bojovat“ s prezidentem Václavem Havlem. Unionisté a lidovci jsou přístupem vlády rozhořčeni a soudí, že ohrožováním stability ČNB vláda škodí zájmům země.

Mluvčí prezidenta Ladislav Špaček v rozhovoru pro Český rozhlas vyjádřil podiv, že čtyři dny poté, co prezident oznámil, koho chce jmenovat guvernérem, přišla najednou vláda se zcela novým právním výkladem Ústavy. "Ta už platí osm let a nikdy od vzniku České republiky nebylo v této věci sporu. Ostatně kdyby platila dnešní vládní interpretace Ústavy a zákona, vyplývalo by z toho, že dosavadní guvernér i všichni viceguvernéři ČNB zastávali své funkce nelegálně. To by pochopitelně velice problematizovalo i všechna dosavadní rozhodnutí bankovní rady. Takže zdá se, že ani tento výklad není pro prezidenta přijatelný," vysvětlil Špaček.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme