Prezident Zeman udělil další dvě milosti. Jednu na žádost papeže Františka

Prezident republiky Miloš Zeman udělil milost dvěma vězenkyním. Jednu z nich omilostnil na žádost papeže. Jde o matku starající se ve vězení o dítě. Trest dostala za zpronevěru, informoval prezidentův tiskový mluvčí Jiří Ovčáček na pravidelné tiskové konferenci.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus

Prezident České republiky Miloš Zeman v Interview Plus | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Papež požádal o prezidenta o udělení milosti ke konci Svatého roku milosrdenství. „Papež František se na prezidenta republiky s žádostí prokázat tento akt v nedávné době obrátil osobním dopisem. Bylo zcela na rozhodnutí prezidenta republiky, jakou formu aktu milosrdenství a laskavosti zvolí,“ uvedl Ovčáček. Milost žena dostala k 20. listopadu, kdy byl Svatý rok ukončen.

Jde o mladou ženu, která se stará ve vězení o malé dítě, které by po dosažení tří let muselo být matce odebráno. Žena nesplňuje podmínku, kterou prezident stanovil pro omilostnění. Není totiž dlouhodobě nemocná. Přesto udělal Zeman výjimku.

Prezident udělil třetí milost. Muži, který kvůli poškození mozku nechápe smysl trestního stíhání

Číst článek

„Pan prezident udělil milost ženě, která vykonává trest odnětí svobody i se svým malým dítětem, o které se ve vězení vzorně stará a které by po dosažení maximálního věku, do kterého mohou děti být s matkou ve výkonu trestu, muselo být od matky odděleno. Pan prezident omilostněné, která je prvotrestaná a významnou část trestu už vykonala, prominul zbytek trestu odnětí svobody uloženého za zpronevěru,“ řekl na tiskové konferenci mluvčí Ovčáček.

Milosti předložil ministr spravedlnosti Pelikán

Druhá žena je dlouhodobě psychicky nemocná a kvůli tomu jí už byl několikrát přerušen trest. Stejně jako v případě první ženy je ve vězení poprvé. Soud ji potrestal za podvod, zpronevěru a trestnou činnost spojenou s konkurzem. Téměř polovinu trestu už odsouzená vykonala, je vyššího věku a vzhledem ke kladnému hodnocení byla přeřazena do vězení s mírnějším režimem.

Obě milosti předložil prezidentovi ministr spravedlnosti Robert Pelikán. Ministerstvo ročně obdrží asi 600 žádostí o milost od odsouzených nebo jejich blízkých. Drtivou většinu ale musí zamítnout, protože nesplňuje přísné podmínky, které Zeman stanovil.

Jedná se o čtvrtou a pátou milost, kterou prezident Zeman udělil. Ve všech třech předchozích případech se jednalo o dlouhodobě nemocné. Poslední milost udělil na konci září.

Nejvíce prezidentských milostí využíval Václav Havel, který omilostnil 1247 pachatelů a dalších 601 jako federální prezident. Václav Klaus udělil milost ve 412 případech.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme