Přežil Osvětim a pomáhal krajanům, teď ho vyškrtl Hrad. Kdo je Jiří Brady?

Kdo je Jiří Brady, o jehož možném vyznamenání se nyní vede debata? Strýc ministra kultury Daniela Hermana měl od prezidenta Miloše Zemana 28. října obdržet státní vyznamenání. Poté, co se Herman setkal s dalajlamou, byl Brady ze seznamu adeptů na vyznamenání vyškrtnut.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Brady.

Jiří Brady. | Foto: Jaroslav Richter | Zdroj: ČTK

Jiří Brady se narodil 9. února 1928 v Novém Městě na Moravě. Po německé okupaci byli jeho rodiče kvůli židovskému původu zatčeni a deportováni do koncentračního tábora. Oba zavraždili v Osvětimi. Jiří Brady po zatčení rodičů žil spolu s o tři roky mladší sestrou Hanou nějakou dobu v rodině strýce Ludvíka.

V roce 1942 se oba sourozenci dostali do Terezína. Odsud byli na podzim 1944 převezeni do Osvětimi. Bradyho při selekci vybrali na práci a poslali do pobočného tábora Gliwice. Na závěr války se mu podařilo uprchnout z pochodu smrti. Jeho sestru ale nacisté zavraždili v plynové komoře.

V roce 1949 Brady emigroval do Kanady a významně se angažoval v pomoci krajanům - emigrantům. Také celý život přednášel a vydával svědectví o německé zrůdnosti během druhé světové války a hrůzách holokaustu.

Po pádu komunistického režimu v Československu zorganizoval sbírku na tiskárnu pro Lidové noviny. Je také jedním ze zakládajících členů Česko-kanadské obchodní komory.

Herman versus Hrad. Projděte si výroky o vyznamenání pro ministrova strýce

Číst článek

Hanin kufřík

Brady se mimo jiné angažuje v projektu Hanin kufřík, který bývá srovnáván s příběhem Anny Frankové. V roce 1999 se do muzea holokaustu v Tokiu dostal kufřík jeho sestry Hany Bradyové. Ředitelka muzea Fumiko Išiokaová začala pátrat po jeho historii, zjistila, komu kufřík patřil, a spojila se s Bradym.

Na základě pátrání vznikla v Japonsku v roce 2001 putovní výstava o životním příběhu Hany Bradyové. Následně vyšla kniha Karen Levineové Hanin kufřík - Příběh dívky, která se nevrátila. Kniha vypráví příběh sourozenců na základě vzpomínek Bradyho a zjištění Išiokaové. České vydání knihy je doplněno o úvod, který napsal Jiří Brady.

Na motivy knihy vznikla za pomoci Bradyho i divadelní hra. S představením určeným hlavně dětem a mládeži cestovalo torontské divadlo po Kanadě a USA. Po obou zemích cestuje také Brady a čtenářům Hanina kufříku vypráví, co zažil. Dostává také stovky dopisů na téma holokaustu, často s dotazy od dětí.

Příběh Hany Bradyové zná díky knize, která byla přeložena do 35 jazyků, takřka celý svět. „Jen doma, v České republice, jako by zapadl," řekl v rozhovoru pro ČTK v roce 2006 Brady.

Herman: Prezident Zeman mi řekl, že za schůzku s dalajlamou nevyznamená mého strýce

Číst článek

Vyznamenán mnohými

Pamětník holokaustu se také významně podílel na vydání anglické verze knihy Je mojí vlastí hradba ghett?. Kniha o časopisu VEDEM, ilegálně vydávaném třináctiletými až patnáctiletými chlapci v Terezíně v letech 1942 až 1944, vypovídá nejen o osudech autorů, ale také o celém životě za hradbami ghetta. Kniha byla oceněna v New Yorku Prestižní národní cenou za nejlepší publikaci o holokaustu.

Brady za svoji činnost obdržel řadu vyznamenání, například v Kanadě nejvyšší civilní vyznamenání ontarijské provincie Order of Ontario a v Německu Spolkový kříž za celoživotní úsilí týkající se obrany lidských práv a svobod.

Ovčáček: Ministr Herman zásobuje média zkazkami. Ať jmenuje svědky, jestli se nebojí skandálu

Číst článek

Český Senát navrhl Bradyho na státní vyznamenání již v červnu 2013. V srpnu téhož roku ho nominovala i Poslanecká sněmovna, a to na udělení Řádu Tomáše Garrigua Masaryka. Návrh, kterému prezident Miloš Zeman nevyhověl, zákonodárci neúspěšně opakovali i v roce 2014 a Bradyho navrhli i letos. Letos Hrad Bradyho o jeho vyznamenání informoval.

Jeho jméno bylo podle ministra kultury Daniela Hermana na seznamu vyznamenaných, nyní tam již není. Podle Hermana, jehož je Brady strýcem (otec Jiřího Bradyho Karel měl bratra Viktora, jehož dcera je Hermanovou matkou), proto, že se Herman přes protest prezidenta Zemana sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme