Příběh roku 2016: Nejhlubší sladkovodní propast světa své objevitele šokovala

Významný titul od letošního roku patří propasti u Hranic na Přerovsku – jde totiž o nejhlubší sladkovodní propast světa. O získání titulu se zasloužila skupina speleopotápěčů ze skupiny Hranický kras. Propast zkoumají už desítky let a důvěrně jí říkají "naše dáma".

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Speleopotápěči v Hranické propasti

Speleopotápěči v Hranické propasti | Foto: Lenka Kratochvílová | Zdroj: Český rozhlas

Speleolog Miroslav Lukáš ze skupiny Hranický kras si letos splnil sen. Spolu se svým týmem se mu po letech výzkumu podařilo dokázat, že propast v Hranicích na Přerovsku je nejhlubší propastí světa.

Přehrát

00:00 / 00:00

Příběh rekordní propasti zachytila Lenka Kratochvílová

Tím ale svoji potápěčskou výstroj nesložil do kufru - naopak. Plánuje ve výzkumu této jedinečné vápencové lokality pokračovat i v následujících letech.

Kolik lahví s plynem za desítky let výzkumu propasti Miroslav Lukáš naplnil nedokáže už odhadnout. Letošní rok pro něj ale byl zlomový. Spolu se svými kolegy se mu podařilo dokázat, že Hranická propast je nejhlubší zatopenou sladkovodní propastí světa.

V Česku je nejhlubší zatopená jeskyně na světě. 404 metrů, a to se robot nedostal na dno

Číst článek

„Bylo to 27.9., den před státním svátkem, takže se to docela dobře pamatuje. Nikdo z nás, nebo alespoň já, jsem vůbec netušil, že by se ten rekord mohl podařit. Bylo naplánované, že podvodní robot bude jen testovat. Byl to šok,“ řekl Miroslav Lukáš.

Do neoprenu se tehdy Miroslav Lukáš neoblékal. Na monitoru sledoval záznam z miniponorky. „Abychom byli nejhlubší, potřebovali jsme 394 metrů, protože rekordní italská jeskyně měla 393. A najednou to bylo 392, 393, 394… Následoval výbuch radosti. Ale šlo to pořád dál a dál a nastal šok z toho, že jsme pokořili 400 metrů,“ vzpomínal speleolog.

OBRAZEM: Potápěči objevili v Hranické propasti nové prostory. Prý je nejhlubší na světě

Číst článek

Další sestup miniponorky zastavil optický kabel. Byl příliš krátký a navíc se zamotal do kmenů stromů, které do propasti napadaly. Hlavním úkolem pro příští rok proto pro speleology bude vyprostit ponorku a vyrobit novou tak, aby ve výzkumu mohli dále pokračovat. A nepůjde prý přitom jen o její hloubku.

„Já tvrdím, že ta propast je dáma, která nám svá tajemství vydává jen pomalu. Doufám, že bude zase přívětivá a ukáže opět nějaké nové tajemství,“ dodal Lukáš.

Lenka Kratochvílová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme