Případ nošení hidžábu ve škole před soudem. Somálka chce omluvu a 60 tisíc

Obvodní soud pro Prahu 10 projednal případ somálské dívky, které pražská střední zdravotnická škola nepovolila nosit při vyučování šátek. Jednání na místě sledovalo více než 100 lidí, především bývalé spolužačky Somálky. Dívka k soudu nedorazila. Desítky studentek pak přišly podpořit ředitelku školy. Žalobu podala bývalá studentka už začátkem roku. Po škole chce omluvu a finanční kompenzaci 60 tisíc korun. Soud jednání odročil na leden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Případ nošení hidžábu ve škole. Soud sleduje přes 100 lidí

Případ nošení hidžábu ve škole. Soud sleduje přes 100 lidí | Foto: Veronika Hlaváčová | Zdroj: Český rozhlas

„Přišly jsme podpořit naši ředitelku. Tohle je úplný nesmysl. Máme stanovený řád, který ona nedodržela," řekla jedna z demonstrujících studentek, podle které by všichni měli dodržovat stejná pravidla.

Opačný názor prezentovala dívka, která dorazila k soudu v šátku. „Myslím, že je jedno, co kdo nosí na hlavě," řekla novinářům. Dívka školu ani studentku, která podala žalobu, nezná.

K obvodnímu soudu ve středu dorazil také zástupce ombudsmanky Stanislav Křeček. Českému rozhlasu řekl, že každý musí dodržovat školní řád. „Bylo to ve školním řádu a škola má právo rozhodnout. Jestli ona může nosit šátek, pak každý může mít na hlavě čepici,“ vysvětlil svůj názor Křeček, který se už dříve postavil proti ombudsmance Anně Šabatové.

Soud kvůli velkému zájmu přesunul jednání do největší zasedací síně. Sama dívka somálského původu ale nepřišla, podle zdroje z jejího okolí měla strach z negativní atmosféry.

Somálku zastupuje právnička Radka Korbelová Dohnalová, podle které škola její klientku diskriminovala. „Celý život žila s šátkem na hlavě. Předpokládala, že v naší zemi, která sama sebe nazývá demokratickou a pluralitní, konečně bude moci žít v souladu se svým přesvědčením a bude tu moci studovat. Toto jí bylo upřeno," uvedla advokátka.

Podle ředitelky školy, která popřela, že by nošení hidžábu zakazovala, ale dívka nedodala potřebné dokumenty ke studiu. „Jsem přesvědčená, že jsem nikoho nediskriminovala," řekla Ivanka Kohoutová.

Právník školy Radek Suchý slova ohledně diskriminace odmítl už dříve. „Samozřejmě chceme dosáhnout toho, aby byla žaloba zamítnuta, protože jsme přesvědčeni o tom, že není důvodná ani oprávněná,“ sdělil Suchý. „Předložíme takové důkazy, které potvrdí naší tezi, a sice to, že uchazečka o studium, záměrně neříkám studentka, nebyla diskriminována a ani nemohla,“ dodal.

Případ nošení hidžábu na střední zdravotnické škole

Střední zdravotnická škola v Praze 10 chtěla v roce 2013 po dvou muslimských dívkách, aby nenosily šátek, který by zahaloval vlasy a krk. Vysvětlila to tím, že ve školním řádu jsou zakázané všechny pokrývky hlavy. Ředitelka střední školy Ivanka Kohoutová navíc tehdy poukázala na to, že šátek by byl problémem i pro dodržování hygienických a bezpečnostních pravidel.

„Tělesná výchova, chemické laboratoře, praxe, vykonání odborné maturitní zkoušky, kde si žákyně losují oddělení, takže mohou ošetřovat i muže, včetně podávání stravy a hygienické péče. V těchto zdravotnických oborech bychom ani nemohli dodržet profil absolventa a studijní plán nebo osnovy,“ vysvětlila Kohoutová.

Dívka somálského původu rozhodnutí neuposlechla a školu krátce po nástupu opustila. Zákaz se týkal ještě druhé studentky, která se ale na soud neobrátila.

Ombudsmanka Šabatová se později dívek zastala. Podle ní byl přístup střední školy diskriminační. Při teoretické výuce podle ní šátek není možné zakázat a při praxi v nemocnici se oblečení, včetně pokrývky hlavy, řídí platnou vyhláškou.

„Ukládá používání ochranných pomůcek a je ji třeba respektovat. Podle antidiskriminačního zákona to vykládáme tak, že to sleduje legitimní cíl ochrany zdraví. V nemocnicích, zjednodušeně řečeno, kde je povinnost používat ochranné pomůcky, je jimi třeba nahradit hidžáb,“ uvedla Šabatová.

Ombudsmanka kvůli případu kritizovala i Českou školní inspekci. Její pochybení ale už před dvěma lety odmítl náměstek ústředního školního inspektora Ondřej Andrys. Škola se podle něj žádné diskriminace nedopustila.

Anna Šabatová | Foto: Adam Kebrt

„Zrovna v situaci zdravotních sestřiček, když si vybavíme, jaké úkony provádějí, tak pokrývka hlavy může být problematická. Nejde primárně o náboženství,“ dodal Andrys.

Střední zdravotnická škola už v roce 2014 svůj školní řád upravila. Čepice, kšiltovky a jiné pokrývky hlavy jsou v něm stále zakázané, ředitelka má ale možnost rozhodnout o výjimce z náboženských důvodů.

Úplný nebo částečný zákaz nošení šátků zavedly některé evropské země. Úplný zákaz zahalování obličeje na veřejnosti je například ve Francii, podobně to má sousední Belgie. Mírnější úpravy zavedla některá města v Itálii nebo Španělsku.

Veronika Malá, Anna Jadrná, Veronika Hlaváčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme