Přispívat budeme jen na levné inkontinenční pomůcky, rozhodly pojišťovny. Protestují výrobci i lékaři

Stárnoucí lidé, kteří nestíhají doběhnout na záchod, si mohou připadat bezmocně. Trapasu jim pomáhají předejít inkontinenční vložky nebo kalhotky, které proplácí zdravotní pojišťovny. Od listopadu se ale změní jejich ceny. Pojišťovny totiž mění systém úhrad a na dražší pomůcky zavádí doplatky. Kritizují to výrobci, urologové i domovy pro seniory.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senior (ilustrační foto)

Senior (ilustrační foto) | Foto: Fotobanka Pixabay

Pojišťovny nyní přispívají na inkontinenční pomůcky podle stupně postižení 450, 900 nebo 1700 korun. Pacienti si mohou vybírat, jestli chtějí více levných, nebo méně dražších plenek. VZP ale minulý týden oznámila změny v úhradách.

Přehrát

00:00 / 00:00

Od listopadu podraží některé inkontinenční pomůcky, pojišťovny přestanou přispívat na ty nejdražší. Jak se rozhodnutí projeví u samotných pacientů, zjišťovala Iveta Vávrová

„Pravidla jsou nastavená tak, aby minimálně jedna třetina sortimentu byla zcela bez doplatku. To znamená, aby minimálně 33 procent zůstalo plně hrazeno. A z úhrad samozřejmě chceme, aby zmizely předražené pomůcky, lépe řečeno, aby se postupem času cenově přizpůsobily,“ řekl náměstek ředitele VZP Petr Honěk.

Pacienti tak budou mít bez doplatku jen ty nejlevnější. To se ale nelíbí výrobcům hlavně dražších pomůcek. Podle organizace CzechMed, která je zastupuje, lidé takových plenek spotřebují méně, jsou bez zdravotních komplikací, sestry ušetří přebalováním čas a domovy pro seniory i peníze za ukládání odpadu a praní znečištěného prádla.

Výhody prý prokázal roční srovnávací projekt. „Pokud používali kvalitní pomůcky, za rok byli schopni ušetřit, teď jsem to zaokrouhlila, ale dohromady to bylo kolem jednoho milionu korun,“ shrnula členka CzechMedu Monika Hradecká.

Změny mohou vést ke zdravotním potížím

Změny v úhradách kritizuje i Česká urologická společnost. Podle lékaře Lukáše Horčičky budou lidé dávat přednost právě méně kvalitním materiálům, protože budou bez doplatků.

„Některé materiály nemusí být úplně tak přátelské ke kůži a ke sliznici a v tu chvíli to samozřejmě může tomu pacientovi udělat nejenom nepříjemně, ale může mu to zhoršit třeba mikrobiální situaci v oblasti a na to nasedají další a další zdravotní potíže,“ popsal rizika.

Podle Jakuba Krále, právníka a experta na úhrady ve zdravotnictví, na to doplatí hlavně lidé v domovech pro seniory.

Migrace pojištěnců. Lidi mizí hlavně z VZP, nejvíc nových klientů hlásí 'vnitrácká'pojišťovna

Číst článek

„Tam jsou dost často pacienti v takové finanční situaci, že veškeré finanční prostředky, které mají k dispozici, odevzdávají tomu zařízení sociální péče. Ten, kdo reálně rozhoduje o tom, které pomůcky pacienti dostanou, je předepisující lékař, potažmo ten dům sociálních služeb, který by v tomto případě doplatky musel zafinancovat ze svého,“ vysvětil.

Že bude muset s kvalitnějšími kalhotkami šetřit, si nedokáže představit třeba Martina Janečková z pražského domova důchodů. „Vezměte si, že ten člověk si nedojde vůbec na záchod celých 24 hodin a je to průšvih. Nehledě na to, že budou vznikat opruzeniny, proleženiny,“ popsala.

Ke změnám úhrad, které zavádí VZP, se připojí všechny zdravotní pojišťovny. Nové ceny inkontinenční pomůcek začnou platit od 1. listopadu.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme