Příští týden bude sněžit i v nížinách, pak přijdou celodenní mrazy

Příští týden má sněžit na horách i v nižších polohách. Druhý a třetí týden v lednu se výrazně ochladí, meteorologové předvídají i delší období celodenních mrazů. Srážek bude ve druhé polovině měsíce méně. Vyplývá to z měsíčního výhledu počasí, který v sobotu vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šála - čepice - zima

Šála - čepice - zima | Foto: CC0 License, Demeter Attila

„Po teplotně průměrném prosinci nás čeká leden jako celek teplotně mírně podprůměrný," konstatovali meteorologové.

Nadcházející první týden roku 2017 se budou teploty přes den pohybovat zpočátku kolem nuly nebo těsně pod bodem mrazu. Předpověď hlásí sněhové přeháňky na celém území, na horách i trvalejší a vydatnější sněžení. O víkendu se oteplí, sněhové přeháňky se změní na smíšené či dešťové. V sobotu mohou teploty stoupnout až na šest stupňů nad nulou.

Další lednové týdny přinesou ochlazení. „Druhý a třetí týden předpokládáme teplotně podprůměrné, v nich lze očekávat i delší období celodenních mrazů. Čtvrtý lednový týden by podle současných předpokladů měl být opět průměrný," uvádí prognóza ČHMÚ.

Nejmrazivěji bylo před 32 lety

Srážkově má být leden průměrný, nejvíce srážek by mělo spadnout v prvním týdnu, méně pak ve druhé polovině měsíce. „Většinu srážek předpokládáme ve sněhu, a to nejen na horách, ale i v nižších polohách," uvedli meteorologové.

Průměrná teplota v období od 2. do 29. ledna je minus 1,6 stupně. Nejchladněji bylo touto dobou v roce 1985, kdy meteorologové naměřili v průměru minus 8,4 stupně Celsia. Naopak nejtepleji bylo v roce 2007 s průměrnou teplotou plus 3,8 stupně.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme