Privatizaci lukrativních pražských bytů vyšetřuje policie. Starosta pochybuje o výběrovém řízení

Prodej 23 lukrativních bytů v centru Prahy vyšetřuje policie. První městská část privatizuje prostory za stovky milionů korun. Přihlásily se o ně zhruba tři stovky lidí. Zastupitelé měli byty přidělit těm, kteří podali nejvyšší nabídky. Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký z TOP 09 ale včera přišel s návrhem celé výběrové řízení zrušit, protože o něm pochybuje. Opozice s tím nesouhlasila, radnice se tak nakonec rozhodla privatizaci posunout až na začátek příštího roku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký

Starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký | Foto: Eva Dvořáková

Několikastránkový materiál k návrhu na úplné zrušení výběrového řízení dostali zastupitelé těsně před začátkem jednání.

Málo času, hodně textu

"U takto rozsáhlého a závažného tisku to není šťastné. Standardní to určitě není, tento tisk jsme měli dostat v dostatečném předstihu, abychom se mohli se vším podrobně seznámit, " řekl opoziční zastupitel Petr Hejma ze Starostů a nezávislých.

Starosta městské části Oldřich Lomecký z TOP 09 chtěl celé výběrové řízení zrušit, protože má k jeho průběhu podle svých slov vážné pochybnosti.

Podnikatel Sisák, který je stíhaný v kauze kolem Via Chem Group, byl propuštěn z vazby

Číst článek

"Stávalo se, a to bylo velmi podezřelé, že na prohlídku bytu dorazila osoba, která se hlásila do výběrového řízení, podle data tam byl rok narození, ale ta osoba byla prokazatelně mladší o deset – dvacet nebo i více let," vysvětloval Lomecký.

Někteří žadatelé měli navíc podle Lomeckého informace takzvaně zevnitř. Věděli prý, kolik nabídnou jejich konkurenti, což je pak mohlo zvýhodnit. Kriminalisté teď vyšetřují, jestli nešlo o pletichu, potvrdil Radiožurnálu mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Ani obžalovaný, ani obviněný

"Prošetřování je na samém začátku, tudíž není žádná osoba v této věci v postavení podezřelého ani obviněného," sdělil Hulan.

Kromě policie začne případ prošetřovat i samotná radnice. Vyhodnocení výběrového řízení posunuli zastupitelé o dva měsíce. Zájemci o byty teď můžou požádat radnici, aby jim vrátila kauci. Na těch městská část vybrala kolem dvou set milionů korun. Dalších skoro půl milionu pak Praha 1 inkasovala na poplatku za účast v soutěži. O byt se přihlásila třeba Michaela Krešlová.

Obžalovaní v kauze údajně zmanipulovaných tendrů pro armádu odmítli vinu

Číst článek

"Mně to celé jednání politiků připadá absolutně nestandardní, až groteskní. Myslím si, že je pouze jeden závěr: Buď proběhly pletichy – pak z nich musí být vyvozena trestní odpovědnost, anebo pletichy neproběhly, a pak tedy soutěž musí být uznána jako pravá," myslí si Krešlová.

Pokud policisté někoho z pletichy obviní, hrozí mu až tři roky odnětí svobody.

Filip Titlbach Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme