Proč lidi nezajímá Senát? Možná se nám žije dobře, tak jsme lhostejní, říká Štěch

V letošních senátních volbách byla zaznamenána historicky nejnižší účast. Voleb se zúčastnilo pouhých 15,4 % občanů. Zpravodajský web Českého rozhlasu se zeptal šéfa horní komory Milana Štěcha na to, co si o volbách myslí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Milan Štěch

Milan Štěch | Foto: Jan Bartoněk | Zdroj: Český rozhlas

Jak hodnotíte výsledky senátních voleb?

Pro ČSSD volby nedopadly příliš dobře. Zisk dvou mandátů je poměrně velká ztráta. Děkuji všem voličům, kteří přišli k volbám, dvojnásobně těm, kteří podpořili sociální demokracii. Překvapivé je to, že do Senátu postoupil velký počet subjektů, a to jak stran, tak různých politických seskupení.

Volební účast v senátních volbách neustále klesá. Ještě v roce 2008 byla oproti letošku téměř dvojnásobná. Čím si to vysvětlujete?

Senát pravděpodobně u občanů nepůsobí jako nějaké zásadní politické kolbiště, kde by se rozhodovalo o věcech, které se jich přímo dotýkají. Mají spojené, že věci týkající se ekonomiky a jejich sociálního zajištění se rozhodují de facto ve sněmovně, ale to není tak úplně pravda. I Senát tyto věci projednává. Ale není tam tolik střetů a není tolik prezentován v médiích. I u prvního kola byla účast nižší, než před dvěma lety. Zájem voličů u každých dalších voleb klesá. To není dobře, ale je to jejich svobodné rozhodnutí.

Necítíte se za nezájem voličů o Senát částečně zodpovědný? Jste jeho dlouholetou tváří. Senátorem jste už od jeho vzniku, předsedou dokonce od roku 2010, předtím jste byl místopředseda.

Samozřejmě je potřeba říci, že každý může udělat víc. Senát neměl dobrou image, už když se ustavoval. Mluvilo se o něm, jako o odkladišti vysloužilých politiků z Federálního shromáždění. Dneska to tak není, tvoří jej uznávané osobnosti zejména z regionální politiky. Nechci své působení v čele Senátu přeceňovat, ale za posledních pět let podpora Senátu v průzkumech stoupla z nějakých osmnácti na 33 procent.

Nemáte tedy pocit, že jako předseda Senátu jste pro volební účast mohl udělat více?

Když dostanu pozvání kamkoliv do médií, tak to neodmítnu. Ve svém senátním obvodě se snažím působit často, o tom svědčí i to, že jsem opakovaně volen. Nevím, jakou formou bych mohl udělat více. Propagaci a podobně mají ve svém popisu práce spíše média. Netvrdím to, ale je možné, že se lidem žije dobře, nemají potřebu nic měnit, a proto jsou lhostejní. Není to podle mě správný přístup, ale v plném rozsahu ho respektuji.

Andrej Babiš po volbách řekl, že Senát je de facto zbytečný, protože ztratil vliv na volbu prezidenta. Souhlasíte s tím? Co na podobné výroky říkáte?

Určitě nesouhlasím. Možná to lidé využívají jako politickou rétoriku, aby na sebe upoutali pozornost. Politiků, kteří chtěli po volbách, zvlášť když neuspěli, rušit Senát, bylo mnoho. Andrej Babiš pokaždé, když jde do Senátu, tak se chová tak, aby zákony prošly nebo s námi diskutuje o možných pozměňovacích návrzích. I u jeho zákonů jsme prováděli opravy zákonů, se kterými on souhlasil.

Možná si myslí, že kdyby byla jen jedna komora, tak by se nějaké straně nebo hnutí podařilo získat ústavní většinu, jak se teď stalo v Maďarsku. A během toho krátkého volebního období, by pak bylo možné změnit ústavu.

Předseda Senátu Štěch: Ekonomickým migrantům se bráníme efektivně, Sobotka a Zaorálek nedělají nic lidem za zády

Číst článek

Senát je pojistka pro takové krátkodobé výkyvy v názorech občanů. Pokud si ten názor společnost udrží dlouhodobě, může ho promítnout do dalších voleb.

Pokud tedy nějaký politik chce během voleb změnit úplně politické prostředí v České republice, včetně ústavy, tak u dvoukomorového parlamentu se mu to nemůže povést. To si lidé možná neuvědomují nebo chtějí rychlé změny, ty ale mívají špatné konce s dlouhodobými důsledky.

Schvalování rozpočtu, ústavních zákonů, mezinárodních smluv musí mít souhlas obou dvou komor. To jsou pilíře fungování demokracie. Kdo říká, že by se to dalo zredukovat na jednu komoru, aby to šlo schvalování rychleji, by měl říct, zda to říká jen, protože nezná ty souvislosti, nebo protože chce ty pilíře demokracie oslabit. To by měl férově říct.

I Andrej Babiš?

Samozřejmě i pan Babiš. To je jedno kdo. Pokud chceme diskutovat takové změny, musíme diskutovat i o pravomocích prezidenta republiky, vlády a dalších.

Budete se znovu ucházet o post předsedy Senátu i po té výrazné ztrátě křesel ČSSD?

Dodržuje se nepsaný princip poměrného zastoupení. Strana, která má nejvíce křesel, má i post předsedy. Pokud tu nabídku dostanu, tak ji samozřejmě přijmu. Nějaké kontakty se stranou už ohledně toho proběhly. Myslím, že můžu říct, že doposud jsem to zvládal dobře a i ostatní senátoři mou práci hodnotí kladně.

Petra Holinková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme