Propusťte demonstranty, vyzvalo české ministerstvo zahraničí Rusko a Bělorusko

České ministerstvo zahraničí vyzvalo ruské a běloruské úřady k propuštění lidí, kteří byli zadrženi při víkendových demonstracích v těchto zemích. Při nedělních protestech proti korupci vládních úředníků v Moskvě bylo zadrženo na sto demonstrantů včetně opozičního vůdce Alexeje Navalného. Běloruská policie v sobotu zadržela přes 400 protestujících proti hospodářské a sociální politice režimu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Protivládní protesty v Moskvě.

Protivládní protesty v Moskvě. | Zdroj: Reuters

„Pozorně sledujeme současný vývoj v Bělorusku a Rusku. Vyzýváme příslušné úřady, aby propustily všechny zadržované občany a respektovaly základní práva a svobody," uvedla česká diplomacie na Twitteru.

Běloruská policie v sobotu zablokovala pochod stovek demonstrantů, kteří v centru Minska protestovali proti hospodářské a sociální politice režimu. Už před zahájením pochodu policie vtrhla do minského sídla organizace Vjasna, nejaktivnějšího místního sdružení obránců lidských práv. V Brestu na jihozápadě země byl zatčen jeden z hlavních opozičních vůdců Uladzimir Njakljajev.

V neděli proti zatýkání v Bělorusku protestovaly Evropská unie a Spojené státy. Podle nich rozsáhlé zatýkání demonstrantů, obránců lidských práv a novinářů odporuje základním demokratickým zásadám i mezinárodním závazkům Běloruska.

V Moskvě se podle ministerstva vnitra zapojilo do nedělního protestního pochodu 8000 lidí, novináři nestátních médií odhadli počet demonstrantů na několik desítek tisíc. Moskevský protest byl součástí koordinované vlny demonstrací, největší od přelomu let 2011-2012. Protesty se konaly v 80 městech. K vlně demonstrací vyzval nedávno Navalnyj po zveřejnění videa obviňujícího premiéra Dmitrije Medveděva ze zneužití úřadu a obohacování na úkor státu.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme