Protikuřácký zákon prošel Senátem beze změn. Od konce května si Češi v restauraci nezapálí

Senát schválil takzvaný protikuřácký zákon beze změn. Od konce května tak má platit absolutní zákaz kouření ve vnitřních prostorách restaurací, divadel či kin. Horní komora o přijetí normy ve čtvrtek rozhodla po téměř pětihodinovém maratonu argumentů pro a proti přijetí navržených opatření.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety

kouření na veřejnosti - zákaz kouření - cigarety | Foto: Fotoservis Evropského parlamentu

Prezident Miloš Zeman potvrdil předsedům Sněmovny a Senátu Hamáčkovi a Štěchovi, že protikuřácký zákon podepíše.

Předlohu v závěrečném hlasování podpořilo 45 ze 68 přítomných členů horní komory, jednotně pro hlasovali pouze přítomní členové klubu ANO a Klubu nezávislých senátorů.

Kuřáky omezuje téměř celá Evropa. Kde by si měli dávat pozor?

Číst článek

Norma má zavést také zákaz kouření na nástupištích, užívání elektronických cigaret v nemocnicích, školách či nákupních centrech. Tyto cigarety budou podle ministra zdravotnictví Miloslava Ludvíka (ČSSD) povoleny naopak v kavárnách barech i restauracích. Výjimku budou mít i vodní dýmky. Zákon zakazuje rovněž prodej cigaret v automatech, nelze-li vyloučit jejich zakoupení osobami mladšími 18 let.

Právě toto ustanovení se stalo předmětem nejčastější kritiky řady senátorů včetně vládní KDU-ČSL. O jeho zrušení ale Senát nehlasoval.

Protikuřácký zákon je naprostý nesmysl, řekl Zeman. Vetovat ho ale nebude

Číst článek

Podobně dopadla i snaha Václava Hampla (za KDU-ČSL) zakázat kouření v autech, pokud v nich jedou děti. Toto zpřísnění zákona nyní nedoporučil ani ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík (ČSSD), podle něhož je norma maximálním kompromisem.

Zákon podle ministra rozšiřuje okruh míst, kde bude zakázán prodej tabákových výrobků, elektronických cigaret a alkoholických nápojů, například o pojízdné prodejny. Zákon rovněž zvyšuje sankce za prodej tabákových výrobků a alkoholu. Například v případě prodeje cigaret dětem vládní předloha počítá až s dvoumilionovou sankcí. „Navrhované sankce mají působit především preventivně před porušováním povinnosti. Cílem není trestat," zdůraznil ministr.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme