Průzkum ohledně EET byl účelově zkreslený, opřelo se ministerstvo financí do samospráv

Ministerstvo financí se ostře ohradilo proti průzkumu Sdružení místních samospráv. Podle něj jsou ohroženy různé živnosti ve více než 850 obcích v Česku, a to nejen kvůli zavedení elektronické evidence tržeb. Podle náměstkyně ministra financí pro daně a cla, Aleny Schillerové byl průzkum účelově zkreslený.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Alena Schillerová

Alena Schillerová | Foto: Prokop Havel | Zdroj: Český rozhlas

Náměstkyně tvrdí, že účelem průzkumu je už od začátku šířit mezi lidmi dezinformace. „Ten průzkum je postavený na naprosto lživé kampani. Má v lidech vyvolávat pocity, že EET skutečně ohrožuje a likviduje podnikání,“ komentuje Schillerová.

Zároveň dodává, že Sdružení místních samospráv, které tento průzkum připravilo, se obracelo na dotázané lidi s obecnou otázkou, zdali v dané obci hrozí uzavření jakékoliv provozovny kvůli EET.

„Ten průzkum probíhal ještě před spuštěním EET a nikoli přímo mezi podnikateli, ale účelově vybranými starosty obcí,“ říká Schillerová.

EET funguje dobře

Podle Ministerstva financí funguje EET naopak dobře. Náměstkyně ministra financí popisuje, kolik účtenek podnikatelé už do systému odeslali. „Ke včerejšímu večeru bylo vydáno přes čtyři sta milionů účtenek. Mezní doba odezvy se pohybuje kolem osmdesáti milisekund,“ dodává Schillerová.

Kvůli EET je ohroženo téměř 1500 provozoven různých živností, tvrdí Sdružení místních samospráv

Číst článek

Kritiku ministerstva předseda Sdružení místních samospráv Stanislav Polčák (STAN) ale odmítá. Průzkum podle něj vycházel z dat od starostů v 1 500 obcích. Podle něj se problém týká i restaurací, obchodů, kadeřnictví nebo autoservisů.

Sdružení si boj nepřeje

Například malé hospody podle Sdružení ničí změny v daňové oblasti, cenová politika pivovarů, vysoké požadavky hygieny a v neposlední řadě také EET. „Nechceme bojovat s vládou, ale upozornit na důsledek, který je v nejmenších obcích viditelný," uvedl dříve Polčák.

Jestli nějaká hospoda zaniká, napište mi to, chci s nimi diskutovat. Rozhovor s Babišem o EET

Číst článek

K nejohroženějším podle něho patří hospody bez teplého jídla a maloobchody. Přesné údaje o tom, kolik restaurací a ubytovacích služeb, na něž se EET vztahuje od prosince, skutečně zavřelo, sdružení ale nemá.

Barbora Kladivová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme