Průzkum pro Český rozhlas: Polovina Čechů nesouhlasí s bojkotem oslav 28. října na Hradě

Skoro polovina lidí nesouhlasí s tím, že se řada politiků v pátek nezúčastní oficiální oslavy státního svátku. Ukázal to bleskový průzkum agentury Median pro Český rozhlas, kterého se zúčastnilo přes tisíc lidí. Drtivá většina dotázaných i přesto podporuje udělení Řádu Tomáše Garrigua Masaryka pamětníkovi holokaustu Jiřímu Bradymu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Průzkum společnosti Median zjišťoval názor lidí na neúčast politiků na oslavách státního svátku

Průzkum společnosti Median zjišťoval názor lidí na neúčast politiků na oslavách státního svátku | Foto: Median

„Souhlas se záměrem části politiků nezúčastnit se na protest proti jednání prezidenta oslavy 28. října na Pražském hradě vyjádřilo téměř 40 procent respondentů v našem výzkumu. Nesouhlas naopak vyjádřilo 48 procent dotázaných,“ popisuje spoluautor průzkumu Josef Fišer.

Průzkum pro Český rozhlas: V kauze vyznamenání pro Bradyho věří víc lidí Hermanovi než Hradu

Číst článek

„To znamená, že je tam stále mírná většina lidí, kteří si myslí, že by politici měli nechat ten spor související s Jiřím Bradym stranou, zúčastnit se té ceremonie a oprostit se od něčeho, co se svátkem a vznikem Československa nesouvisí,“ dodává.

Z výsledků se ukazuje, že neúčast politiků ve Vladislavském sále podporují spíše mladší lidé s vyšším vzděláním. V případě vysokoškolsky vzdělaných respondentů šlo o více než polovinu, proti necelým třiceti procentům dotázaných se základním vzděláním.

Pamětníka holokaustu Jiřího Bradyho měl podle ministra kultury KDU-ČSL Daniela Hermana Pražský hrad ze seznamu vyznamenaných vyškrtnout poté, co se Herman sešel s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Hrad to popírá, podle něj Brady na seznamu nikdy nebyl.

„To je spojené s tím, že vysokoškolsky vzdělaní lidé jsou kritičtější k osobě prezidenta Zemana a kauzy více sledují. Lidé s nižším vzděláním jsou starší a mohou být k neúčasti kritičtější kvůli věku a kvůli důvěře k prezidentu,“ doplňuje analytička agentury Median Lea Michalová.

Kvůli nesouhlasu s postupem prezidentské kanceláře, odřekli účast na hradní slavnosti zákonodárci za ODS, TOP 09, ale i vládní KDU-ČSL. Naopak zástupci zbývajících koaličních stran, ČSSD a hnutí ANO, se předávání vyznamenání zúčastní, stejně jako komunisté.

Průzkum společnosti MEDIAN: Měl by prezident vyznamenat Bradyho | Foto: Median

Společnost Median výzkum prováděla 25. a 26. října na vzorku 1007 respondentů starších 18 let. Statistická odchylka činí 1,5 až 3,5 procenta.

Mikuláš Klang Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme