PRŮZKUM: Volby by vyhrálo ANO, náskok na ČSSD ale nezvýšilo. STAN bez poslanců

Sněmovní volby v lednu by podle agentury Median vyhrálo ANO s 28,5 procenta hlasů. Mírně posílilo stejně jako druhá ČSSD s 19,5 procenta hlasů, rozdíl mezi nimi se tak nezměnil. Poslance by měly rovněž KSČM, ODS, KDU-ČSL i TOP 09, přestože předpokládaný zisk této strany (6,5 procenta) by byl nejnižší od voleb v roce 2013.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Median: Sněmovní volební model leden 2017

Median: Sněmovní volební model leden 2017 | Foto: Median

ANO i ČSSD si v porovnání s prosincovým šetřením agentury polepšily o půldruhého procentního bodu. Komunisté by nyní získali 15 procent hlasů, což je od prosince nárůst o půl procentního bodu. Občanští demokraté si s osmi procenty naopak o půldruhého procentního bodu pohoršili a lidovci zůstali na svém s 6,5 procenta.

Zisk hnutí STAN by se podle volebního modelu Medianu pohyboval v lednu "nejpravděpodobněji" kolem 1,5 procenta. V součtu se ziskem KDU-ČSL by to těmto uskupením na vstup do Sněmovny nestačilo jako jejich zvažované dvojkoalici, které by musela získat nejméně deset procent hlasů.

Nejpopulárnější čeští politici? Babiš, Stropnický a Sobotka, vyplývá z průzkumu STEM

Číst článek

Limitu by dosáhly v případě, že by jednoprocentní statistická odchylka u menších stran byla v jejich prospěch. U velkých stran odchylka činí 3,5 procenta.

Z ostatních uskupení na tom bylo nejlépe hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) se 4,5 procenta hlasů. Piráti by měli 3,5 procenta, zelení dvě procenta.

„V dlouhodobém měřítku posledních dvou let je trendem mírné oslabování zavedených nevyhraněných stran na levici a pravici (ČSSD, TOP 09), stagnace tradičních stran s vysokou stranickou loajalitou (KSČM, KDU-ČSL) a mírné posilování centristických (ANO) a populistických hnutí (aktuálně SPD). Tyto jevy jsou však ovlivněny i rozdílnou ochotou k účasti u voleb a před volbami se mohou dynamicky měnit," uvedla agentura.

Median zjišťoval také procento pevných voličů a rovněž volební potenciál stran, tedy jejich zisk v případě, že by pro ni hlasovali všichni, kteří její volbu vážně zvažují a nevylučují účast u voleb.

ANO by tak mohlo získat minimálně 19 procent a až 36 procent hlasů. ČSSD by dostala 13,5 procenta až 24 procent, KSČM 11 procent až 16,5 procenta, ODS pět až deset procenta hlasů. TOP 09 by se pohybovala v rozmezí od čtyř až do 9,5 procenta, lidovci od 4,5 procenta do 8,5 procenta.

Předpokládaná účast v lednových volbách by podle Medianu byla 58,5 procenta. Průzkum se uskutečnil od 1. ledna do 2. února, dotázáno bylo 1064 respondentů starších 18 let.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme