Ptačí chřipka poprvé v komerčním chovu. U Blatné na Strakonicku vybijí 6500 kachen

Veterináři potvrdili první ohnisko ptačí chřipky v českém komerčním chovu. Je na farmě Řitovíz u Blatné na Strakonicku. Chov 6500 kusů kachen se bude vybíjet ve čtvrtek. Veterináři zatím zjišťují, jak se mohla choroba do uzavřeného chovu dostat. Jde o čtvrté ohnisko ptačí chřipky v Jihočeském kraji.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Kachny v klecích na farmě v severoanglickém Naffertonu, kde se objevila ptačí chřipka

Kachny v klecích na farmě v severoanglickém Naffertonu, kde se objevila ptačí chřipka | Zdroj: Reuters

Chovatel nahlásil úhyn zhruba 160 kachen v úterý a ve středu. V halovém chovu bez výběhu je celkem asi 6500 kachen, část zvířat vykazovala klinické příznaky nákazy, uvedl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal s tím, že vyšetření potvrdilo ptačí chřipku H5. Nyní se dělají epizootologická vyšetření, později bude vydáno nařízení o uzavřeném pásmu, dodal mluvčí.

„Způsob přenosu na zvířata v komerčním chovu je v tuto chvíli předmětem šetření krajské veterinární správy. Velmi teoreticky, pokud by se prokázalo, že chovatel nedodržel dříve nařízená mimořádná veterinární opatření, hrozí mu v rámci správního řízení sankce,“ řekl Pejchal Českému rozhlasu.

Ochranáři se děsí každého ohniska ptačí chřipky. Nemohou sehnat potravu pro dravce

Číst článek

Od státu mohou chovatelé za vybité kusy dostat náhradu, musejí však o ni požádat do šesti týdnů od utracení zvířat. Zatím veterináři vybili přes 13 tisíc ptáků, ministerstvo zemědělství dostalo první žádost o odškodnění.

Ptačí chřipka je rozšířena v mnoha evropských státech včetně sousedního Slovenska. Virus typu H5N8 se snadno přenáší mezi ptáky, lidé se jím ale podle dosavadních poznatků nakazit nemohou.

V Česku je už jedenáct ohnisek

Ptačí chřipka | Foto: Tereza Kadrnožková

Nemoc se objevila u volně žijících ptáků v Moravskoslezském, Zlínském, Jihomoravském, Královéhradeckém, Jihočeském, Středočeském a Olomouckém kraji.

Ohnisek, tedy míst, kde ptáci uhynuli v chovech, okolo nichž veterináři vytvářejí tříkilometrové ochranné pásmo a desetikilometrové dozorové pásmo, je zatím 11. V jejich pásmech platí omezení pro chovatele a větší preventivní opatření před přenosem nemoci.

Naposledy byla ptačí chřipka potvrzena ve středu v malochovu drůbeže v Kadeřavci u Turnova. „Jedná se o již jedenácté vyhlášené ohnisko. V chovu je přibližně padesát kusů drůbeže, která bude v průběhu čtvrtka utracena,“ řekl mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Ptačí chřipka se v ČR objevila na začátku letošního roku zhruba po deseti letech. Čtyři z ohnisek jsou na jižní Moravě, jedno je ve Středočeském kraji, čtyři v jižních Čechách a jedno v Olomouckém kraji.

ČTK, Denisa Šindlerová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme