Půjde proti Zemanovi? Drahoš se rozhodne do 10 dnů, o podpoře jedná i s miliardářem Dědkem

Jiřímu Drahošovi v pátek končí mandát jako předsedovi Akademie věd ČR. Do deseti dnů by poté měl ohlásit, zda bude kandidovat na prezidenta. Pokud se tak stane, postaví se na jeho stranu několik podporovatelů. Podle zjištění MF Dnes by jimi měli být miliardář Dalibor Dědek nebo astronom Jiří Grygar.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Akademický sněm Akademie věd ČR, Jiří Drahoš

Akademický sněm Akademie věd ČR, Jiří Drahoš | Foto: Filip Jandourek

„Z kandidátů, kteří se zatím rýsují, se mi jeví jako nejserióznější. Už jsem s ním o podpoře jednal. Pokud se domluvíme, podpořil bych jeho kampaň i finančně,“ řekl pro Mladou frontu Dnes miliardář Dalibor Dědek, majitel firmy Jablotron.

Jiří Drahoš by totiž podle něj měl šanci porazit současnou hlavu státu Miloše Zemana, který je i přesto podle Dědka favoritem.

Šéf Akademie věd Drahoš vážně uvažuje o kandidatuře na Hrad. Podporují ho Štěch i Gazdík

Číst článek

„Spousta lidí si asi řekne: zase nějakej akademik. Ale je to racionálně uvažující člověk, inženýr chemie,“ chválil Drahoše Dědek.

Podle Mladé fronty by se navíc za Drahoše postavila i další známá osobnost – astronom Jiří Grygar. „Znám pana profesora jako svého nejvyššího šéfa v posledních osmi letech, ale také jako váženého člena Učené společnosti ČR. Za tu dobu vytáhl z bryndy Akademii věd a projevil rozhodnost a dobrý úsudek v krizových situacích.“

Jiří Drahoš stál v čele Akademie věd celých osm let. Před tím v jejím vedení působil jako místopředseda. Svou kandidaturu přitom stále ještě neoznámil.

„Stále ještě zvažuji. Poté, co vyklidím kancelář, bych tuto úvahu rád dokončil. Rozhodnutí ale padne v horizontu deseti dnů. Určitě záleží na mé rodině, se kterou o tom ještě debatuji. Pokud do toho půjdu, tak budou stát při mně,“ řekl Drahoš v pořadu Jak to vidí na Dvojce Českého rozhlasu.

„Se znalostí sebe sama bych si vsadil na to, že pokud bych do volby šel a stal se prezidentem, byl bych naprosto nadstranický prezident. Nepoznamenání nějakou stranu v mém případě by bylo i to, co bych od prezidenta očekával,“ dodal akademik o své případné kandidatuře.

Jan Řápek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme