Rada Evropy chválí Česko za lepší boj v korupci, vadí jí ale veřejný sektor

Česká republika výrazně pokročila v boji proti korupci a v úsilí o dosažení transparentnosti financování politických stran. K tomuto závěru dospěla protikorupční skupina Rady Evropy GRECO, podle níž Praha splnila devět ze 13 doporučení, jak by Česko mělo postupovat. Nespokojenost ale trvá s nedostatečným objasněním zaměstnancům ve veřejném sektoru, že jsou všichni stíhatelní podle ustanovení trestního zákoníku, která se týkají úplatkářství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Index vnímání korupce v ČR v roce 2016

Index vnímání korupce v ČR v roce 2016 | Foto: Transparency International

Skupina, která vývoj v Česku průběžně hodnotí, ve své nejnovější zprávě ohledně transparentnosti politických stran ocenila, že „po dlouhém procesu byl s významnou prodlevou přijat balíček novel zákona o sdružování v politických stranách a politických hnutích a několika volebních zákonů“.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rada Evropy pochválila Česko za lepší dohled nad hospodařením politických stran.

„Toto představuje významný úspěch, který směřuje k větší transparentnosti v oblasti financování politických stran v České republice,“ konstatuje GRECO s tím, že bankovní účty politických stran skýtají více informací a jsou transparentnější ohledně příjmů, výdajů nebo úvěrů. Zajištěn byl jednodušší přístup veřejnosti k výročním finančním zprávám stran a hnutí pomocí včasného zveřejnění na internetu. Totéž se vztahuje na financování volebních kampaní.

Odposlechy nelze použít ani ve druhé části kauzy Rath, jsou nezákonné, rozhodl soud

Číst článek

„Vytvoření úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí je dalším významným pozitivním krokem, který bude muset být znovu zhodnocen v okamžiku plné funkčnosti tohoto úřadu, a to pokud jde o jeho skutečnou nezávislost a efektivnost, které z velké části závisí na jeho zdrojích a prostředcích a také na jeho pravomoci ukládat sankce,“ podotýká GRECO.

Skupina opakovaně vybízí české orgány, aby vyjasnily, že všichni zaměstnanci ve veřejném sektoru spadají pod definici úplatkářství a nepřímého úplatkářství podle ustanovení trestního zákoníku. GRECO rovněž žádá Prahu, aby urychlila proces podpisu a ratifikace dodatkového protokolu k trestněprávní úmluvě o korupci.

GRECO v závěru dokumentu shrnuje, že „současná úroveň plnění doporučení již není 'globálně neuspokojivá'“, a vyzývá ČR, aby do konce září předložila novou zprávu o plnění zbývajících doporučení.

Skupina GRECO sdružuje kolem 40 států. Zřídila ji Rada Evropy v roce 1999 za účelem monitorování států v oblasti dodržování antikorupčních standardů.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme