Rath pozval Zemana na schůzku. Jinak by ses mohl dopustit šíření nepravd, vzkazuje prezidentovi

Exhejtman David Rath chce, aby se prezident Miloše Zeman sešel s jeho advokáty. Hlavě státu by předložili "nezkreslená" fakta o korupční kauze bývalého špičkového politika ČSSD. Rath tak zareagoval na prezidentova slova, že jako důkaz proti němu by měla postačit krabice se sedmi miliony, s níž někdejšího hejtmana chytila policie. Zeman však podle Ratha podlehl mediální kampani.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath

Bývalý poslanec a exhejtman Středočeského kraje David Rath | Foto: Filip Jandourek

"Média tvrdila, že jsi měl někde veřejně hovořit 'o mé jisté vině při chycení s krabicí plnou peněz...', a ještě nějaká podobná tvrzení. Pokud by sis něco takového skutečně myslel, pak mě to mrzí, protože jsi podlehl tomu, co celý život kritizuješ. Podlehl bys totiž mediální kampani a šířeným dezinformacím," napsal David Rath v otevřeném dopise, jenž následně o víkendu publikoval na svém blogu.

Spor kvůli kárné žalobě

Pokračuje tak v přestřelce, již odstartoval Zeman, když pronesl, že zváží kárnou žalobu na soudce vrchního soudu Pavla Zelenku, jehož senát smazal klíčový důkaz proti Rathovi - odposlechy. Pokud totiž podle hlavy státu u někoho policie najde miliony v krabici od vína, jsou diskuze o vině nepatřičné.

‚Konec lajdáctví‘ i ‚justice sloužící politice‘. Desítky expertů rozebírají zlomový verdikt kauzy Rath

Číst článek

Podle Ratha je ale příběh o krabici "většinovými médii šířeným názorem". Důkazy o tom, jak se věci "skutečně" odehrály, by prezidentovi během setkání podle Ratha přiblížili právě jeho advokáti Roman Jelínek s Adamem Černým.

"Dozvíš se i hodně o praktikách části represivních složek a jejich nezákonných postupech. Jde o významné a velice alarmující informace, zvláště pro prezidenta republiky. Stojí za to si na schůzku udělat čas, zvlášť pokud chceš o případu veřejně hovořit. Jinak by ses mohl dopouštět pouze jednostranného hodnocení a šíření dezinformací a nepravd," slibuje v dopise. Expolitik přitom nikdy přesvědčivě nevysvětlil, kde se v krabici, s níž ho v květnu 2012 zadržela policie, vzalo sedm milionů.

Miloš Zeman také popřel, že by dříve byl kamarád Davida Ratha, jak stíhaný expolitik tvrdil. "Když jsem byl, teď už nevím, jestli předsedou sociální demokracie, nebo ještě premiérem, vyhověl jsem jednomu přání Davida Ratha, abych přišel na jeho volební shromáždění v Praze a to bylo vše. Jinak jsem ho vůbec neznal a říkat tomuto kamarádství je zneužívání pojmu kamarádství," řekl Zeman Českému rozhlasu.

Prezident Miloš Zeman | Foto: Filip Jandourek

Rath ale v dopise zmiňuje hned několik příležitostí, kdy se setkali neoficiálně. Zeman ho měl například pozvat na svoji chalupu. "Nemusím Ti jistě podrobně popisovat tvůj malý byt ve Veselí, abych Ti dokázal, že si pamatuji na mnoho detailů, například na tvoji velkou knihovnu vlevo při vstupu do dolní místnosti. Vítal jsi nás chlebem z nějaké lokální pekárny, který jsi vychvaloval a podávána byla studená jitrnice. Vysvětloval jsi mi, že Becherovku už nepiješ, protože máš cukrovku a naléval jsi nám tuším borovičku, nebo slivovici. Pak jsme tě ve stejné sestavě navštívili ještě několikrát. Vždy šlo o moc příjemnou akci, jsi velice zábavný společník," vzpomíná Rath.

Hrad: Rath se chce jen zviditelnit

Hrad odmítl jeho otevřený dopis komentovat. "Na aktuální snahy dr. Ratha mediálně se zviditelnit nebudeme reagovat," napsal Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Do kauzy Rath v nejbližších dnech zasáhne ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO), jenž proti zrušení prvoinstančního rozsudku a vymazání odposlechů podá stížnost k Nejvyššímu soudu.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme