Reakce na misi v Iráku. Ženisté mají chránit hranici, tvrdí komunisté. ODS má strach o jejich bezpečí

Česko pošle do Iráku polní chirurgický tým a armádní instruktory. Po Senátu krok, který má být součástí boje proti Islámskému státu, schválili i poslanci. Lékaři by měli odletět už v prosinci. Později by mohli do Iráku dorazit i instruktoři ženijního vojska. K tomu ale mají výhrady opoziční KSČM i ODS.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští vojáci (ilustrační snímek).

Čeští vojáci (ilustrační snímek). | Foto: Fotobanka Profimedia

Zdravotnický tým o sedmnácti členech bude působit ve vojenské nemocnici amerického námořnictva 70 kilometrů jižně od Mosulu. Tvoři ho budou chirurgové, anesteziolog i zdravotní sestry.

„Proti zdravotníkům určitě nejsou výhrady. Pokud jde o ženijní práce, tak Česká republika většinou poskytovala jiné služby,“ vysvětlil postoj KSČM její předseda Vojtěch Filip. „Pokud na to má současná Armáda České republiky, tak je to možné, ale my jsme měli výhradu právě s tím, že naši ženisté by měli zabezpečovat spíš státní hranici, než pracovat v zahraničí,“ dodal.

Do Iráku odletí čeští chirurgové. Misi, která je součástí operace proti IS, schválil Senát

Číst článek

„My vlastně dáváme ministerstvu obrany bianko šek, což mi nepřijde úplně nejšťastnější, protože skutečně ta země je nebezpečná a mně jde o to, aby tam nedošlo k nějakým tragédiím,“ řekla poslankyně opoziční ODS Jana Černochová.

„Abychom měli jistotu, že tam naši vojáci pravděpodobně pod americkým vedením budou mít zajištěné podmínky pro to, aby tam v klidu, bezpečí mohli plnit svoje úkoly,“ upřesnila.

Proti nehlasoval nikdo

Pro návrh navzdory některých výtkám hlasovala naprostá většina z přítomných poslanců ze všech klubů včetně KSČM. Proti nebyl nikdo.

Podle ministra obrany Martina Stropnického z hnutí ANO mise podpoří boj Česka proti takzvanému Islámskému státu.

„Budeme ještě s iráckou stranou komunikovat o přesném datu. Je potřeba těm lidem zajistit status podle vídeňské úmluvy, aby byli chránění, aby byli vyjmuti z irácké jurisdikce. Tam neočekáváme z irácké strany jinou reakci než relativně rychlou a rozhodně neodkladnou. Já bych vůbec nevylučoval nástup v první polovině prosince,“ upřesnil.

Vyslání vojáků by mělo stát maximálně 167 milionů korun. Podle Stropnického si ale armáda vytváří rezervu pro případ nutnosti. Předpokládá, že Česko zaplatí nakonec něco přes 60 milionů. Misi před poslanci podpořili také senátoři.

Česká armáda už poslala do Iráku v létě letecké instruktory, kteří školí piloty bitevníků L-159. Irák je koupil právě z Česka.

Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme