Reakce na Zemana a Sobotku: zákonodárci se sešli v Senátu s dalajlamou, VŠ vyvěsily tibetskou vlajku

Někteří poslanci a senátoři se ve středu ráno setkali v prostorách Senátu s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou. Na facebooku to uvedl místopředseda sněmovny Petr Gazdík (TOP 09 a Starostové). Podle místopředsedy TOP 09 Marka Ženíška bylo politiků asi 50 a schůzka byla dobrou odpovědí na úterní prohlášení vrcholných ústavních činitelů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tibetská vlajka ve středu zavlála nad Karolinem v praze.

Tibetská vlajka ve středu zavlála nad Karolinem v praze. | Foto: Filip Jandourek

Prezident, premiér a předsedové obou parlamentních komor vydali text, ve kterém uvedli, že předchozí setkání politiků s dalajlamou není výrazem změny oficiální politiky Česka směrem k Číně.

Prezident Miloš Zeman, předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), předseda Poslanecké sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a předseda vlády Bohuslav Sobotka (ČSSD) v úterním prohlášení napsali, že by považovali za nešťastné, aby byla setkání politiků kýmkoliv vnímána jako výraz změny oficiální politiky vzhledem k Číně. Vztahy Česka a Číny jsou podle nich velmi přínosné a užitečné a je v zájmu země je nadále intenzivně rozvíjet. S dalajlamou se v úterý mimo jiné sešel ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Prohlášení následně kritizovali například Herman, Gazdík či Ženíšek. „Je skvělé, že kolegové ze Senátu uspořádali toto setkání. Myslím, že je to skvělá odpověď na vyjádření předsedů obou komor. Tato osobnost má světu i České republice mnoho co říct a je škoda, že se s ním bojí setkat," napsal k středeční schůzce ČTK Ženíšek.

Ministr Herman přijal dalajlamu. Chceme udržet vztahy s Čínou, kritizují ho prezident i premiér

Číst článek

Za Hermana se postavil i vicepremiér a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Vážím si Vás, pane ministře. Nebát se a nekrást, říkal Masaryk," uvedl ve středu na Twitteru v reakci na prohlášení nejvyšších ústavních činitelů.

Na schůzku s dalajlamou ve středu podle Ženíška dorazilo zhruba 50 zákonodárců. Podle snímků ze schůzky, které na Facebooku zveřejnil Gazdík, mezi nimi byli mimo jiné místopředsedkyně Senátu Miluše Horská (KDU-ČSL) nebo bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09).

„Setkání se uskutečnilo, pokud vím, v Zeleném salonku, kdo se chtěl zúčastnit, tak se jej zúčastnil. To je asi vše, co k tomu mohu prohlásit," řekl novinářům předseda senátního klubu (ČSSD) Petr Vícha.

Gazdík na svém facebookovém profilu napsal, že dalajlama s politiky mluvil mimo jiné o upřímnosti. „Lidé poznají upřímnost a kdo z vás politiků to myslí upřímně a kdo ne. Bez lásky a upřímnosti v srdci je sebekrásnější projev jen na chvíli. Sebestředné cíle vše pokazí," řekl podle něj zákonodárcům dalajlama.

Některé vysoké školy ve středu pět minut před polednem vyvěsí tibetskou vlajku. Na svém facebookovém profilu o tom informoval rektor Masarykovy univerzity v Brně Mikuláš Bek. "Je to reakce na úterní prohlášení ústavních činitelů o oficiální politice vůči Číně vydaném po setkání některých politiků s dalajlamou," řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová. Rektor Bek toto gesto navrhl, z řady vysokých škol už přišly pozitivní reakce.

Asi padesátka zákonodárců se v Senátu sešla s dalajlamou | Foto: Facebookový profil Petra Gazdíka

O víkendu se s dalajlamou setkal v Bratislavě slovenský prezident Andrej Kiska, což vyvolalo protesty z čínské strany. Čína osmdesátiletého nositele Nobelovy ceny za mír označuje za separatistu, který bojuje za prosazení nezávislosti Tibetu. Peking považuje Tibet za nedílnou součást čínského území a setkání státníků s dalajlamou kritizuje dlouhodobě.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme