Rekordní odměny na ministerstvech, skoro 350 milionů. Nejvíc rozdávala doprava

Ministerstva ve druhé půlce letošního roku rozdělila úředníkům na odměnách rekordní částky, celkem téměř 350 milionů korun. Vyplývá to z dotazů, které Český rozhlas jednotlivým resortům poslal. V porovnání se závěrem loňského roku tak mimořádné odměny ve státní správě vzrostly o minimálně 70 milionů korun. A to i přesto, že odměněných úředníků letos bylo o několik stovek méně.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva dopravy

Tisková konference ministerstva dopravy | Foto: Martin Svozílek

V průměru na jednoho zaměstnance bylo za druhé pololetí nejštědřejší ministerstvo dopravy, kde si každý úředník přišel na bonus více než 66 tisíc korun. Celkem pak resort řízený Danem Ťokem (ANO) rozdal necelých 27 milionů.

„V této částce jsou zahrnuty i odměny z evropských peněz, tedy pro pracovníky operačního programu doprava, kteří tento program v minulém období dokázali vyčerpat stoprocentně. Takže tam jsou pro ně od Evropské komise nastaveny odměny fixně. Zbytek byl z prostředků, které jsme ušetřili tím, že na ministerstvu máme celkem 40 neobsazených pozic. Tu práci musejí dělat ostatní zaměstnanci,“ říká mluvčí ministerstva dopravy Tomáš Neřold.

Nejvyšší částku na odměny letos v souhrnu vydalo ministerstvo vnitra - téměř 80 milionů korun. Jde ale o úřad, pod jehož hlavičkou pracuje zdaleka nejvíce lidí. Průměrná částka se tudíž pohybuje lehce nad 35 000.

„Ve druhém pololetí roku 2016 byla nejvyšší odměna udělena v jednom případě, a to ve výši 150 tisíc korun. A poté v šesti případech byla vyplacena odměna ve výši 147 000 korun,“ upřesňuje mluvčí vnitra Martina Němcová s tím, že úředníci dostali odměnu mimo jiné za přípravu Auditu národní bezpečnosti.

Odměny na ministerstvech ve 2. pololetí 2015 a 2016 | Foto: David Bernardy Mikuláš Klang

Příjemné téměř 40tisícové přilepšení na závěr roku dostanou i pracovníci ministerstva financí. „Celkové náklady na mimořádné odměny – prémie, bonusy a všechny příplatky – ve druhém pololetí roku 2016 představovaly 47 milionů korun. Odměny byly uděleny za velmi kvalitní plnění mimořádných odborně vysoce náročných služebních úkolů,“ tvrdí mluvčí úřadu Michal Žurovec.

Takovým náročným pracovním úkolem bylo například zajištění hladkého startu elektronické evidence tržeb, která se prvních podnikatelů začala týkat od prosince. Jako Popelka by si při srovnání s ostatními ministerstvy mohli připadat zaměstnanci resortu kultury, kde se odměny v průměru pohybovaly pod 11 tisíci.

„Držíme se limitů, které stanovuje služební zákon, to je 25 procent z hrubé mzdy. Ale je třeba říci, že odměny za poslední kvartál letošního roku budou rozdělovány až v lednu. To v tom také může hrát roli. Každopádně se snažím vždycky ohodnocovat mimořádné nasazení svých spolupracovníků. To, jak třeba pracují i mimo klasickou pracovní dobu,“ objasňuje ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL).

Úřad vlády bude mít údaje o odměnách až příští týden. Ke konci loňského roku ale téměř 600 úředníků rozdělil 18 milionů korun.

dab, Mikuláš Klang, Jiří Svatoš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme