'Respekt k horám chybí.' Skialpinismus je populárnější, ale chování lyžařů vadí ochráncům přírody

Ještě před pár lety byl člověkem téměř netknutý, dnes ho křižuje nespočet stop od lyží - volný terén v Jeseníkách vyhledává čím dál víc skialpinistů. Láká je hlavně svoboda pohybu a dobrodružství. Mnozí ale jezdí místy, kde nemají co dělat. V národních přírodních rezervacích tak porušují zákon. A ochranářům přírody to vadí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skialpinisté - ilustrační snímek

Skialpinisté - ilustrační snímek | Foto: Jan Navrátil

Jan Navrátil dělá horského průvodce v Jeseníkách už sedmým rokem. Své možnosti dobře zná: „Když se tady člověk podívá na kopce, tak je to rozježděné všude možně a lidi zákony nedodržují. Na mě chodí udání jako na prvního.“

Právě se vrací z výpravy - na tvářích ostatních skialpinistů je znát vysílení. „Úžasný, hlavně je to první zkušenost,“ popisuje nadšení z prožitého dne Mirek Spurník z Litovle.

„Kurzisté se seznámí kompletně se skialpinismem. Od pohybu na lyžích až po lavinovou problematiku, která je také důležitá,“ popisuje mladý průvodce kurz. Někteří skialpinisté ale podle něj nastavená pravidla v národních přírodních rezervacích naprosto ignorují.

03828592.jpeg
Skialpinista, alpy, hory, skialpinismus

„Bohužel spousta lidí sem přijede z měst, a teď to nemyslím nijak zle, ale vykořistí ty hory a to není správně. Respekt a pokora k těm horám trochu schází,“ říká Navrátil.

Nad jejich chováním se mračí i vedoucí Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky. „Problém je především v tom, pokud skialpinista sjíždí volným terénem, tak dost často uřezává špičky malých stromečků, které v tu chvíli jen trčí z té sněhové pokrývky,“ říká Petr Šaj.

Podle Šaje lidé plaší i zvířata. Současně si ale uvědomuje, že skialpinismus je trend a stále sílí. „Budeme muset vytipovat nějaká území, kde by se skialpinistické trasy vyznačily. V tom případě bychom měli větší šanci turisty odkazovat do těchto lokalit. Podobně to funguje i v Krkonoších a větších horách,“ dodal Šaj.

Na ostatní si posvítí strážci přírody. Jejich kontroly v terénu budou častější.

03828594.jpeg
Skialpinista, alpy, hory, skialpinismus

Andrea Švubová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme