'Říkalo se, že je na chlapečky.' Očistím se, brání se exředitel školy obžalobě ze znásilnění

Údajné sexuální obtěžování na střední škole v Praze 10 začne už brzy řešit soud. Obžaloba viní bývalého ředitele L. K. ze znásilnění, sexuálního nátlaku a ohrožení výchovy dítěte. „Očistím se, důkazy mám,“ říká exředitel exkluzivně pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soud (ilustrační foto)

Soud (ilustrační foto) | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Ten případ loni v květnu plnil přední stránky novin i televizních obrazovek po několik týdnů. „Ředitel střední školy zneužíval své žáky,“ zněly nejčastější titulky zpráv.

Zpravodajský web Českého rozhlasu získal obžalobu, která dnes už bývalého ředitele Střední školy elektrotechniky a strojírenství na Praze 10 viní mimo jiné ze znásilnění a sexuálního nátlaku. (viz box Co obžaloba klade za vinu bývalému řediteli)

Co obžaloba klade za vinu bývalému řediteli
Přečin sexuálního nátlaku
Přečin ohrožení výchovy dítěte
Zločin znásilnění

„V průběhu studia se běžně o panu řediteli říkalo, že je na chlapečky. Možná proto, že navazoval přátelské vztahy se všemi studenty. Na mimoškolních akcích jsem ho bral jako kamaráda,“ reprodukovala slova jednoho z údajně poškozených žáků státní zástupkyně Blanka Kusáková. Podle obžaloby trvala údajná trestná činnost několik let.

Pobyty na horách

První podezření na sexuální nátlak a ohrožení mravní výchovy dítěte se podle policejního vyšetřování týká už školního roku 2010 až 2011. Tehdy L. K. pořádal jeden z pobytů v chatě v Jizerských horách. Jednomu ze studentů podle obžaloby prováděl zdravotní prohlídku a v průběhu pobytu i „různá protahovací cvičení“, u kterých byl chlapec nahý. Jinému měl pod záminkou „včasného odhalení nádoru“ pohmatem kontrolovat varlata.

Při jednom z večerních posezení se pak jeden ze žáků řediteli svěřil, že má obřízku, a tu mu také ukázal. „(Ředitel) mu nabídl, zdali s ním nechce spát s podmínkou, že musí být bez trenek,“ stojí hned na druhé straně obžaloby. Student mu prý po přemlouvání vyhověl.

„Na žádost obviněného ho pak hladil po celém těle, pravděpodobně i na penisu, přičemž obdobně i obviněný hladil po těle i obnaženém penisu poškozeného, poškozený požadoval, aby obviněný tohoto jednání zanechal, což následně obviněný respektoval a poškozený odešel do své postele,“ popsal detektivům události z února 2011 další z údajně poškozených studentů. Nic prý neřekl z obavy, že ho ředitel ze školy vyhodí. Že ředitel dával studentům často radu, že spát nahý je zdravější, vypověděli na policii i další ze svědků.

„ Poté, co šel spát, a poté, co mu obviněný řekl, aby šel spát nahý s odůvodněním, že je to zdravější, a poté, co mu řekl, aby si lehl vedle něj a těmto požadavkům vyhověl z důvodu respektování osoby obviněného, (se) přitulil, a když spal, začal jej obviněný osahávat na penisu, začal mu jej masturbovat a takto jednal po nezjištěnou dobu do probuzení poškozeného, který po zjištění tohoto jednání hned odešel do vedlejšího pokoje. “

Z policejního vyšetřování také vyplynulo, že ředitel se – alespoň dle výpovědí některých žáků – s některými studenty sprchoval. Záminkou měl být nedostatek teplé vody.

„Při společném sprchování (ředitel) požadoval, aby mu masturboval penis pod záminkou, že mu ukáže, jak se správně myje přirození, což poškozený prováděl cca 15 minut, neboť měl obavu, aby mu obviněný nezhoršil prospěch,“ vypověděl další ze studentů.

Další z policií zjištěných skutků zase popisuje, že v září 2013 si L. K. pozval jednoho ze studentů k sobě do bytu, a sice za účelem doučování matematiky. „Nabídl (mu) masáž (…) i přes předchozí výhradu poškozenému ručník sundal, občas mu při masáži přejížděl i přes jeho obnažený penis, k masturbaci však nedošlo,“ stojí v obžalobě.

K podobným událostem mělo podle policie docházet i v letech 2015 až 2016. V průběhu let někteří ze studentů z pobytu v Jizerských horách dokonce předčasně odjeli, rodičům tehdy ale nic neřekli.

„Očistím se, důkazy mám“

Zpravodajský web Českého rozhlasu kontaktoval exředitele s dotazem, jestli se chce k obžalobě vyjádřit. Redakce se ptala, zdali vinu popírá, či se některý z policií popsaných skutků stal, případně jak. „Věc zatím nebudu komentovat. Jsem připraven se u soudu očistit, důkazy na to mám,“ uvedl pro Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Blíže komentovat obžalobu prozatím nechtěl ani jeho obhájce Boris Vršinský. „K případu se až do projednávání u soudu nebudeme vyjadřovat,“ sdělil.

Dva učitele z pražské SŠ policie obvinila ze znásilnění a obtěžování studentů

Číst článek

Nicméně podle obžaloby byl exředitel vyslechnut celkem dvakrát. Skutky, které se týkaly znásilnění, zcela popřel. Podle něj se jedná pouze o „nějakou mstu“.

„V uvedeném usnesení (o zahájení trestního stíhání - pozn. red.) jsou nesmysly a vykonstruovaná obvinění, nehodlám nic dalšího uvádět,“ řekl tehdy policistům. „O nějakých masážích a penisech není vůbec nic pravda,“ doplnil ještě. Studenty případně masíroval tehdy, pokud si stěžovali na zdravotní problémy a souhlasili s tím. Když jim to začalo být nepříjemné, přestal.

V jednom případě pak připustil, že si ruku jednoho ze studentů dal v noci na nahou hruď a „několik minut ho hladil po celém těle a nemůže vyloučit, že se dotýkal i penisu“.

„S odstupem času nemůže vysvětlit, proč toto dopustil. Nyní ví, že to byla chyba. Bohužel se mu líbil intimní kontakt s nahým mladíkem. Líbí se mu a přitahují jej mladí chlapci, byť nikdy neměl homosexuální styk,“ reprodukovala jeho slova státní zástupkyně do obžaloby. V dalším případě přiznal, že intimnosti ze strany jednoho ze studentů byly „poměrně dost aktivní“ a on jim „zkrátka podlehl“.

Co říká znalecký posudek
Ze znaleckého posudku z odvětví psychiatrie vyplývá, že obviněný netrpí duševní poruchou ani poruchou osobnosti, není závislý na alkoholu ani jiných návykových látkách. Netrpí žádnou sexuální deviací, jeho seuxální orientace je nevyhraněná. Jeho intelekt je nadprůměrný, má IQ 133. Jeho výhled na resocializaci je „spíše příznivý“.

„Chtěl by zahájit nějaké sexuologické léčení. Dále uvedl, že již v minulosti se dopustil obdobného jednání vůči jiným chlapcům, nejednalo se však o jeho studenty. Svého jednání lituje, přisuzuje je své sexuální orientaci,“ popsala závěr výslechu obviněného L. K. žalobkyně.

Proč nikdo dlouhá léta nic neřekl, vysvětlili studenti například obavou o vyhazov ze školy či zhoršení prospěchu. „Byl ředitelem, takže by to ani nemělo cenu,“ uvedl jeden z nich. Další přitom před detektivy uvedli, že se o řediteli dlouho povídalo, že „je na chlapečky“. Někteří ze svědků ale naopak vypověděli, že tyto fámy šířili studenti, kteří s ředitelem neměli úplně dobré vztahy. Jeden z údajně poškozených studentů byl už jednou šetřen, neboť si vymyslel vydírání spolužákem.

Částečně se pak L. K. zastala i jeho bývalá manželka, která si podle svých slov sice začala uvědomovat, že její manžel „je zaměřen i jinak než heterosexuálně“, nicméně sexuálního obtěžování by prý nikdy nebyl schopen.

Státní zástupkyně Blanka Kusáková jednání bývalého ředitele zhodnotila následovně: „Zneužil svého postavení ředitele a učitele školy a z něho vyplývající autority, vlivu, důvěry, respektu u studentů a závislosti vyplývající ze vzájemného poměru ředitel a učitel školy na straně jedné a žák školy na straně druhé.“ To vše, ač mu bylo zřejmé, že se jedná o osoby mladší osmnácti let.

Hana Mazancová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme