Riziko povodní v Královéhradeckém kraji klesá, srážky ustávají

Povodňová situace v Královéhradeckém kraji se zklidňuje, postupně ustávají srážky a v pátek se má ochladit. Hladiny řek mohou stoupat ještě na středních a dolních úsecích toků, řekl ve čtvrtek novinářům po zasedání krajské povodňové komise hejtman hradeckého kraje Jiří Štěpán.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Déšť, střecha

Déšť, střecha | Foto: Fotobanka Pixabay

"Situace se začíná zklidňovat, stále ale ještě na některých místech v kraji platí třetí a druhé stupně povodňové aktivity," řekl Štěpán. Podle informací Povodí Labe v Hradci Králové ve čtvrtek před 10:00 platil třetí stupeň povodňové aktivity na Labi v lokalitě Brod, druhý stupeň byl na Metuji v Krčíně, na dalších řekách v kraji byly vyhlášené první stupně povodňové aktivity.

Česku dál hrozí povodně: Labe stoupá, Trutnovsko hlásí 3. stupeň povodňové aktivity

Číst článek

Hasiči v Královéhradeckém kraji v souvislosti se vzestupem hladin vodních toků čistili propustky u obce Bukovice a ve Dvoře Králové nad Labem směrem na Kocbeře, uvolňovali také zaseknuté stavidlo v Holovousích. "Kvůli silnému větru jsme zasahovali také u několika stromů spadlých na silnice," řekl novinářům ředitel královéhradeckých hasičů František Mencl.

Zvýšení hladin řek v hradeckém kraji způsobilo podle meteorologů oteplení, vítr a také silné srážky, kdy například v Krkonoších v noci na čtvrtek spadlo průměrně 20 až 25 litrů vody na metr čtvereční. Ředitel krajské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu v Hradci Králové Zdeněk Šiftař novinářům řekl, že ve čtvrtek již bude pršet výrazně méně než ve středu a v noci. "Pozitivní vliv na vývoj odtokové situace bude mít ochlazení, ke kterému dojde během pátku, kdy by se teploty vzduchu měly postupně dostávat do záporných hodnot," řekl Šiftař.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme