Rok sledoval život uprchlíků v Německu. Reportér Radiožurnálu za to dostal novinářskou cenu

Česko-německý fond budoucnosti udělil novinářskou cenu reportérovi Radiožurnálu Vojtěchu Bergerovi. Porota ocenila jeho sérii multimediálních reportáží nazvanou Cíl: Německo, která sleduje osudy pěti imigrantů v Německu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Vojtěch Berger, zpravodaj na Slovensku

Vojtěch Berger, zpravodaj na Slovensku | Foto: Khalil Baalbaki

Okba se Sibou, Fida s Jásirem a Džihád. Pět imigrantů chtělo začít nový život v bavorském Hofu. Jejich osud sledoval po celý rok 2016 reportér Radiožurnálu Vojtěch Berger.

„Český internet je plný převzatých zpráv a reportáží na téma migrace. Lepších i horších. Chtěli jsme mít k dispozici vlastní materiál, vlastní příběhy. Věřím, že osudy úzké skupiny lidí osloví víc než omílání abstraktních čísel, kolik uprchlíků už do Evropy přišlo,“ říká Berger.

„Modlil jsem se, aby se mnou někdo chtěl točit,“ říká redaktor Vojtěch Berger

Číst článek

„Člověk se modlí, aby s ním vůbec někdo chtěl točit,“ popisuje v pořadu Host Lucie Výborné a dodává, že organizace starající se o uprchlíky byly přetížené a požadavků médií bylo čím dál tím více.

„Hof byl druhé město, kde jsem to zkusil, v tom prvním to nevyšlo. V Hofu to bylo od začátku velice vstřícné, jsem za to hrozně vděčný, protože bez té dobré vůle, že nejedu škodit, ale zajímá mě, co se tam děje, by to nešlo,“ vzpomíná reportér Radiožurnálu.

Ocenění novináři podle fondu svými reportážemi pomohli k porozumění mezi Českem a Německem.

Česko-německý fond budoucnosti pomáhá stavět mosty mezi Čechy a Němci. Cíleně podporuje projekty, které svádějí dohromady lidi obou zemí. Od roku 1998 poskytl Fond budoucnosti dohromady přibližně 54 milionů eur na 9500 projektů.

Anna Jadrná Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme