Ruská ambasáda má prý kauzu hackera vězněného v Praze pod kontrolou. Žádá o jeho vydání

Ruští diplomaté mají „pod úplnou kontrolou" kauzu údajného hackera Jevgenije Nikulina, který byl v Praze zadržen počátkem října. V úterý to oznámila v prohlášení ruská ambasáda v Praze. Zástupci velvyslanectví ho podle zprávy agentury TASS před týdnem navštívili v pankrácké věznici. Trvají na jeho převozu do Ruska a doufají v nestranné posouzení případu ze strany pražských úřadů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

práce na počítači, počítač, hacker, programátor

práce na počítači, počítač, hacker, programátor | Foto: Fotobanka Pixabay

Nikulina zadržela 5. října česká policie ve spolupráci s americkou FBI. Je údajně zodpovědný za masivní útok na profesní sociální síť Linkedin z roku 2012 a na servery firem Dropbox a Formspring. Před dvěma týdny obvinila Rusa velká porota kalifornského federálního soudu z hackerského útoku, krádeže a spiknutí.

Nikulin je nyní ve vazbě, jeho vydání do USA posoudí pražský městský soud. Pokud ho pravomocně povolí, rozhodne ministr spravedlnosti.

„Věc zadržení ruského občana Jevgenije Nikulina v Česku na žádost americké strany máme pod úplnou kontrolou," citoval TASS z prohlášení ruského velvyslanectví.

Návštěva na Pankráci

Pracovníci konzulárního oddělení ruského velvyslanectví Nikulina navštívili 26. října v pankrácké věznici. Se zadrženým a jeho advokáty prý posoudili „některé otázky týkající se jeho věci a rovněž stav jeho zdraví a podmínky věznění,“ uvedlo velvyslanectví.

„Situace kolem Jevgenije Nikulina potvrzuje linii Washingtonu, který uspořádal hon na ruské občany po celém světě a vnucuje svou jurisdikci cizím státům," komentovalo ruské velvyslanectví Nikulinovu kauzu.

„Trváme na vydání Jevgenije Nikulina do Ruska. Ruská strana počítá s tím, že Praha přijme všemožná opatření pro nestranné urovnání (této) otázky," konstatovala ambasáda.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová nedávno uvedla, že Rusko udělá všechno pro to, aby zabránilo vydání údajného hackera z Česka do Spojených států.

V minulosti Moskva ostře protestovala proti zadržování svých občanů v cizině a jejich vydávání americké justici, které označovala za organizovaný únos.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme