Sdružení Proutek vyšetřuje hospodářská kriminálka, postiženým klientům musel pomoci kraj

Na Jindřichohradecku zkrachovalo občanské sdružení Proutek. 17 let nabízelo lidem s mentálním postižením chráněné bydlení a práci v chráněné dílně. Svoji činnost ukončilo bez varování v půlce února. O klienty se musel postarat Jihočeský kraj, který tak jako první v republice využil dotaci Ministerstva práce a sociálních věcí na podobné mimořádné události.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Puťák pořádaný občanským sdružením Proutek

Puťák pořádaný občanským sdružením Proutek | Foto: www.proutek.cz

Klienti se z chráněného bydlení odstěhovali o víkendu a nefunguje už ani chráněná dílna. „13. února přišli zástupci Proutku - paní ředitelka se svojí kolegyní - a oznámily nám, že vidí špatně existenci občanského sdružení, že nebudou moct dál služby poskytovat a žádají nás o pomoc,“ říká vedoucí sociálního odboru městského úřadu v Jindřichově Hradci Zdeňka Šindelářová. Město se proto okamžitě obrátilo na kraj.

„Ta situace byla skutečně nelehká, kolegyně to řešily i v rámci svého volného času přes víkend, protože tam vyvstaly skutečnosti, které by znamenaly to, že ti klienti zůstanou naprosto bez jakékoli podpory,“ upřesnila náměstkyně jihočeského hejtmana Lucie Kozlová z hnutí ANO.

Výhrady byly už dříve

Všech devatenáct klientů se krajskému úřadu podařilo umístit v chráněném bydlení jiných organizací v kraji. Na situaci v občanském sdružení upozorňoval kraj zhruba dva roky starosta Jindřichova Hradce Stanislav Mrvka z ČSSD. „Já jsem samozřejmě neviděl do jejich účetnictví, nicméně měl jsem výhrady k tomu, jak byla ta sociální práce v některých případech prováděna,“ uvedl Mrvka.

Postoj vedení občanského sdružení se pokoušel změnit i Jan Kostečka, který v minulosti působil jako ředitel Proutku a v posledních letech fungoval jako externí poradce. „Ještě s dalšími kolegy jsme opakovaně upozorňovali na to, že způsob, jakým organizace byla v poslední době vedena, není z našeho pohledu úplně zdravý a funkční,“ doplňuje Kostečka, který se rozhodl na vedení proutku podat trestní oznámení.

Stejně postupoval i Výbor členů Proutku, což je kontrolní orgán organizace. „Jsme přesvědčeni, že finanční agenda organizace nebyla prováděna řádně a Výbor členů byl ve své kontrolní činnosti uváděn v omyl předkládáním zkreslených finančních údajů. Problémy, tak jak se nám stále rozkrývají, jsou ale daleko závažnější, než jsme si dokázali představit,“ potvrdil v písemném sdělení jeden z členů výboru Petr Kostečka.

Dotaci nedostalo kvůli dluhům

Proutek letos žádal o dotaci taky Jihočeský kraj, ten to ale odmítl kvůli dluhům na pojistném. „Tyto dluhy si rozprostřel v rámci splátkového kalendáře, ale nám podepsal, že nikde nic nedluží,“ dodává Kozlová. Vyjádření ředitelky Proutku Zuzany Markové se Českému rozhlasu nepodařilo sehnat.

Vyjádření ředitelky Zuzany Markové se Českému rozhlasu nepodařilo sehnat. Případem se teď zabývají policisté z oddělení hospodářské kriminality v Českých Budějovicích.

Lucie Suchánková Hochmanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme