Šéfa GIBS vyslýchala policie, Murín přiznal kontakt s obviněným detektivem

Policie ve čtvrtek vyslýchala šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů Michala Murína kvůli kauze úniku informací a podplácení obviněné pražské žalobkyně Dagmar Máchové. Murín měl přiznat kontakty se soukromým detektivem Igorem Gáboríkem, který je v kauze také obviněný. Informovala o tom Česká televize.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín.

Šéf Generální inspekce bezpečnostních sborů Michal Murín. | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

Michal Murín je nejvýše postaveným důstojníkem, který v kauze Bereta vypovídal. Jeho výpověď podle informací České televize trvala přibližně dvě hodiny. Vyšetřovatelé se měli ptát na vztah k soukromému detektivovi Igoru Gáboríkovi. Ten čelí obvinění, že mimo jiné za peníze získával informace z citlivých kauz a ovlivňoval je.

Murín při výslechu připustil, že zná Gáboríka z doby, kdy oba pracovali na policii. V kontaktu s ním ale byl i po jeho odchodu od sboru. Policisté také měli zjišťovat, zda byl Murínovi nabídnut takzvaný kryptovaný telefon, který se nedá odposlouchávat. To ale odmítl.

Trestní oznámení kvůli reorganizaci policie míří na Vaculíka z GIBS a olomouckého žalobce Šeredu

Číst článek

„Z výslechu mám pocit, že jsem osobou podezřelou. Proti tomu chci protestovat,“ řekl vyšetřovatelům.

Jako svědek přišel vypovídat i advokát Marek Nespala. Detektivové se ho ptali na dokumenty nalezené u Gáboríka. Podrobnosti říct nechtěl: „To už bych sděloval informace z řízení, které vede někdo jiný.“ Gáboríkův advokát odmítl výslechy komentovat.

Kauzu Bereta rozjela policie loni v květnu. Kromě žalobkyně Máchové a Gáboríka stíhají detektivové také protikorupčního policistu Radka Holuba a bývalého celníka Pavla Šímu. Podle kriminalistů Holub se Šímou neoprávněně předávali informace z kauz Nemocnice Na Homolce a pražského dopravního podniku Gáboríkovi, který je poskytoval dál.

„Trestná činnost souvisí s neoprávněným předáváním informací z probíhajících či ukončených trestních řízení,“ uvedla pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, která kauzu dozoruje.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme