Šéfžalobce Zeman se vložil do kauzy Zadeh. Prověřuje odposlechy hovorů s obhájci

Skandál kolem odposlouchávání hovorů mezi stíhaným česko-íránským podnikatelem Shahramem Abdullahem Zadehem a jeho obhájci začal prošetřovat nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Jeho úřad zahájil ve věci takzvaný dohled. Šéfa státních zástupců o něj požádal předseda poslanecké komise pro kontrolu odposlechů Daniel Korte z TOP 09, který hovoří o nejzávažnějším porušení právního státu od roku 1989.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pavel Zeman

Pavel Zeman | Foto: Filip Jandourek

"Mohu potvrdit, že Nejvyšší státní zastupitelství vykonává v této kauze dohled, který dosud není uzavřen, proto k němu nebudeme poskytovat žádný bližší komentář," potvrdil informaci Zpravodajského webu Českého rozhlasu mluvčí Nejvyššího zastupitelství Petr Malý.

Měli přehled o obhajobě

S vážným obviněním přišel sám Zadeh. Policie podle něj odposlouchávala jeho hovory s obhájci a následně tyto záznamy dala do spisu. Peršanova advokátka Alena Kojzarová upozornila, že vyšetřovatelé měli díky štěnicím detailní přehled o tom, jak se podnikatel plánuje bránit proti svému obvinění. Přitom ze zákona by měli sledování stopnout a všechny záznamy zničit.

Unie obhájců obvinila policii z odposlechů důvěrných hovorů mezi Zadehem a jeho právníky

Číst článek

Případ se začátkem března dostal i na půdu Poslanecké sněmovny, konkrétně ke komisi pro kontrolu použití odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu. "Považuji to za naprosto skandální věc, která zásadně otřásá jedním z hlavních pilířů právního státu, práva na spravedlivý soud. Jestliže obžaloba zná komplet strategii obhajoby, tak potom se obhajoba nemusí konat. Jde o nejzávažnější porušení právního státu od roku 1989," komentuje ho předseda komise Daniel Korte.

Právě on se obrátil na Zemana, aby postup podřízených prošetřil. Až se tak stane, nejvyšší státní zástupce by měl dorazit prezentovat výsledek před komisi. Korte, jak sám říká, však od dohledu příliš nečeká. "Jsem dost skeptický, neboť vrána vráně oči nevyklove," myslí si poslanec.

Ať jim vypálí mozky

I kdyby nejvyšší státní zástupce shledal u podřízených chybu, podle Korteho už to Zadehovi nepomůže. "Tam je škoda nevratná. Jestliže výsledkem dohledu bude, že se řekne: To jste neměli dělat, ze spisu to vyndejte, no tak budu požadovat, aby nejvyšší státní zástupce vypálil mozek všem, kdo se s tím seznámili. Chci ale dosáhnout velkého řevu, aby si tohle už nikdy nesměli dovolit," plánuje Korte. Na příští týden kvůli tomu do sněmovny svolal seminář.

Kauzu řeší také Česká advokátní komora a Unie obhájců, která podala trestní oznámení. Prozatím ale bez výsledku. "Nemáme k tomu žádné vyrozumění," uvedl advokát a zástupce unie Václav Vlk.

Íránský podnikatel s českým občanstvím Shahram Abdullah Zadeh (vlevo) | Foto: Vlasta Gajdošíková

Bouře ve sklenici vody

Dozorující státní zástupce Michal Galát z Vrchního státního zastupitelství označil postup advokátů za bouři ve sklenici vody. Zadeha podle něj policie původně odposlouchávala jako podezřelého. Nešlo tedy podle něj o vztah obviněný - advokát.

„Chci zdůraznit, že považuji postup České advokátní komory, potažmo Unie obhájců, za nátlak na orgány činné v trestním řízení a rozhodně ve své práci se nehodlám podrobovat nátlaku těchto soukromoprávních sdružení,“ bránil se Galát.

Zadeh je aktuálně ve vazbě kvůli obvinění z ovlivňování svědků v kauze obřích daňových úniků. Kvůli nim se společně s dalšími 14 obžalovanými u Krajského soudu v Brně zpovídá z podvodů ve výši 2,5 miliardy korun. Letos ho policie potřetí obvinila kvůli uplácení a zastrašování tlumočníka. Zadehovi obhájci nicméně tvrdí, že jde pouze o snahu státního zástupce znemožnit podnikateli obhajobu.

Ondřej Golis Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme