Senát opět odmítl Pejchala jako ústavního soudce

Advokát Aleš Pejchal nerozšíří řady ústavních soudců - Senát stejně jako před dvěma měsíci jeho kandidaturu neschválil. Tentokrát mu ke zvolení chyběly tři hlasy. Senátoři argumentovali mimo jiné tím, že prezident Václav Klaus ke druhé advokátově nominaci nepředložil v podstatě jiné argumenty než před prázdninami.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ústavní soud se sochou spravedlnosti

Ústavní soud se sochou spravedlnosti | Foto: Jan Rosenauer

Pejchal získal v tajných volbách hlasy 36 ze 76 přítomných senátorů. Je to lepší výsledek než v polovině července, kdy advokáta podpořilo 32 ze 75 přítomných senátorů. Před hlasováním ho už odmítly i dva senátní výbory. Stejně jako minulý týden v ústavně-právním, ani dnes v petičním výboru nepřesvědčil většinu jeho členů.

Senátoři předem považovali advokáta Pejchala za kontroverzního. V minulosti často zastupoval stát proti soukromým restituentům. V některých kauzách hájil i Jana Kavana. Senátoři debatovali i o tom, zda byl členem Lidových milicí. To Pejchal popřel.

Václav Klaus se k opakované nominaci rozhodl i na základě doporučení Advokátní a Notářské komory. Některým lidoveckým, unionistickým a nezávislým senátorům se ale jednání o jednou nepřijatém kandidátu nelíbí. "Tato situace by mohla nastat v případě uvolnění postu dalšího soudce, ale ne teď vzápětí, takže náš celý klub byl proti opakované nominaci jednoho a téhož člověka," potvrdila předsedkyně klubu Nezávislých Helena Rögnerová.

Svým počínáním si senátoři vysloužili kritiku kolegy z ODS Jaroslava Kubery. "Kdyby ta opakovaná kandidatura přišla za šest měsíců, tak nevím co by se na tom změnilo, takže některým senátorům zřejmě bylo žinantní v tak krátké době změnit názor a nedokázali se přenést přes to, že je to opakovaná nominace," řekl Kubera.

Aleš Pejchal odmítá, že by jeho opětovná snaha o místo ústavního soudce byla jakousi formou trucu. "Já osobně si myslím, že pan prezident je odpovědným člověkem a že žádné trucy nejsou v jeho programu. On skutečně chce odpovědně postavit Ústavní soud a pokud mi dal opět svou důvěru, tak k tomu má své důvody a já jsem tu jeho důvěru přijal."

Prezidentův tajemník Ladislav Jakl zatím nedokázal říci, zda se Klaus pokusí prosadit Pejchala do Ústavního soudu na třetí pokus. Sám Pejchal si svoji třetí kandidaturu na křeslo ústavního soudce představit nedokáže. Senát podle jeho slov neumí ocenit odbornost.

Na začátku srpna neprošli hlasováním Senátu hned tři Klausovi kandidáti ze čtyř. Uspěla jen senátorka ODS Dagmar Lastovecká. Senátoři odmítli advokátku Klára Veselou-Samkovou, bývalého šéf Ústavu státu a práva Vladimíra Balaše i profesora Václava Pavlíčka.

Dana Jaklová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme