Senát se distancoval od pročínského prohlášení čtyř ústavních činitelů. Byl to prý Štěchův osobní názor

Senát se na návrh opoziční ODS distancoval od říjnového prohlášení o respektu k Číně, pod nímž je spolu s prezidentem, premiérem a předsedou Sněmovny uveden také předseda horní komory Milan Štěch (ČSSD). Jeho postoj ve středu senátoři označili za jeho osobní názor, nikoli za názor celého Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Setkání ústavních činitelů, (zleva) Bohuslav Sobotka, Milan Štech, Miloš Zeman a Jan Hamáček

Setkání ústavních činitelů, (zleva) Bohuslav Sobotka, Milan Štech, Miloš Zeman a Jan Hamáček | Foto: Filip Jandourek

Štěch s obsahem prohlášení opakovaně souhlasil s poukazem na to, že vycházelo ze smluvních závazků ČR a Číny. Uvedl ale, že by s ohledem na následnou kritiku nyní volil jinou formu.

Horní komora uvedené usnesení schválila po tříhodinové debatě o české zahraniční politice vůči Číně, a to hlasy 38 z 69 přítomných senátorů. Proti byli zástupci ČSSD, ANO, KSČM či Strany práv občanů. Stanovisko naopak podpořili kromě občanských demokratů senátoři z vládní KDU-ČSL či z klubu Starostů a nezávislých, podle nichž bylo prohlášení servilní a poníženecké.

Čínský komunismus rodí velké politiky. Inspirujme se, řekli Zeman s Hamáčkem podle čínských komunistů

Číst článek

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) to odmítl, podle něj prohlášení mělo za cíl pouze potvrdit dodržování závazků. Připustil jen to, že podcenil dopad prohlášení u veřejnosti. „Podcenil jsem to, že to bude vnímáno servilně, tuhle kritiku budu muset přijmout," uvedl.

Prohlášení připravené ministerstvem zahraničí se odvolává na česko-čínské strategické partnerství, zdůrazňuje respekt k územní celistvosti Číny a také konstatuje, že říjnové schůzky některých českých politiků včetně vládních lidovců s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou neznamenaly změnu oficiální politiky.

S dalajlamou se sešel mimo jiné ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), který i před senátory odmítl, že by touto schůzkou porušil nějaké meziministerské sliby či vládní dohody.

Aktivní obrana lidských práv

Na podnět STAN horní komora schválila ještě další usnesení, podle něhož všichni představitelé Senátu nadále mají při mezinárodních jednáních aktivně vystupovat na obranu lidských práv obyvatel Číny a Tibetu.

Vládu pak horní komora vyzvala k tomu, aby v zájmu spolehlivosti a srozumitelnosti České republiky na mezinárodní scéně usilovala o koordinaci postojů a co nejširší politickou shodu a spolupráci s prezidentem a Parlamentem. Toto usnesení podpořili i zástupci ČSSD a ANO.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme