Senátoři KDU-ČSL a Starostů nepodpoří znovuzvolení Štěcha. Vadí jim prohlášení ústavních činitelů

Kvůli prohlášení ústavních činitelů, které podepsal také předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), nepodpoří jeho znovuzvolení senátorské kluby KDU-ČSL a Starostů. Potvrdili to předsedové obou frakcí Petr Šilar (KDU-ČSL) a Jan Horník (STAN).

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čtyři nejvyšší ústavní činitelé ČR, kteří si za poslední týden vykoledovali v narážce na historii maoismu přezdívku „gang čtyř“, se dnes sešli s ministrem zahraničí

Čtyři nejvyšší ústavní činitelé ČR, kteří si za poslední týden vykoledovali v narážce na historii maoismu přezdívku „gang čtyř“, se dnes sešli s ministrem zahraničí | Foto: Roman Vondrouš | Zdroj: ČTK

Oba kluby ale uznaly právo sociální demokracie jako nejsilnější strany v Senátu nominovat svého kandidáta na šéfa horní komory. Oba kluby mají dohromady 27 z 81 členů Senátu, tedy jednu třetinu.

Předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha v úterý poukázal na ústní dohodu zástupců senátorských klubů o povolební, uspořádání horní komory. Šilar i Horník připustili, že rozhodnutí jejich klubů může tuto dohodu narušit, ale nemusí. Nevyloučili ale možnost dalšího jednání. Dohoda by měla být stvrzena 15. listopadu, den před ustavující schůzí Senátu v povolebním složení.

Ať nový šéf Senátu stáhne Štěchův podpis pod pročínským prohlášením, navrhuje TOP 09

Číst článek

„Bude-li navržen pan Milan Štěch na předsedu Senátu, od našich členů hlas nezíská,“ tlumočil Šilar rozhodnutí klubu lidovců a nezávislých. „Důvodem je Štěchovo vstřícné až servilní prohlášení vůči Číně kvůli přijetí tibetského dalajlámy, které jako jeden ze čtyř nejvyšších ústavních činitelů podpořil,“ popsal Horník, proč je Štěch pro klub Starostů a nezávislých nevhodným kandidátem.

Čína se zavázala, že bude dodržovat lidská práva, tvrdí Horník

Horník očekával, že na úterní schůzce ústavních činitelů k zahraniční politice prezident Miloš Zeman, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), předseda Sněmovny Jan Hamáček (ČSSD) a Štěch přehodnotí své „poníženecké prohlášení“. „Že na základě reakce veřejnosti a velké části politického spektra dojde k určité sebereflexi signatářů prohlášení nebo alespoň pana předsedy Štěcha,“ uvedl Horník.

Podle ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) se ale ústavní činitelé shodli, že v případě prohlášení postupovali správně. „Potvrdili jsme si, že ten postup byl správný a nevidíme v tom žádný problém,“ řekl Zaorálek.

Prohlášení, které připravil právě Zaorálek, se odvolává na česko-čínské strategické partnerství a konstatuje, že nedávné schůzky některých politiků s dalajlamou „nejsou výrazem změny oficiální politiky České republiky“. Toto prohlášení kritizovali někteří politici i veřejnost. Podle TOP 09 by se předsedou Senátu měl stát někdo, kdo podpis pod prohlášením odvolá.

Horník poukázal na to, že prohlášení neodpovídá závazku z dohody o strategickém partnerství. V ní si Česká republika a Čína mimo jiné potvrdily „společný závazek ve věci podpory a ochrany lidských práv na základě rovnosti a vzájemné úcty“.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme