Skini dostali za napadení Romů podmínku

Českobudějovický soud rozdal skinům z kauzy Modrá hvězda podmíněné tresty. Skupina 18 holých lebek napadla v prosinci roku 1999 v českobudějovickém hotelu Modrá hvězda účastníky romské zábavy a zranila je.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Skini před soudem

Skini před soudem | Foto: Česká televize

Samosoudce Jan Šticha jim za to uložil podmíněné tresty odnětí svobody v délce od půl roku do dvou let. Soud tak podle něj dal všem odsouzeným šanci změnit svůj dosavadní způsob života. Jeden z nich - student práv Michal Fidra - s tím ale spokojen není. "Dvanáct let po demokratické revoluci se u nás opakují politické procesy," tvrdí.

Podle ředitelky odboru styku s veřejností Kanceláře prezidenta republiky Jany Chalupové není ani tak důležitá výše trestu, jako to, jestli se poškozeným dostane v reálném čase satisfakce a odškodnění. "A já se obávám, že tak to nefunguje."

Spokojen s rozsudkem není ani zmocněnec poškozených Jakub Polák. "Na lavici bohužel sedí vesměs druhá a třetí garnitura, kdežto hlavní vůdcové a organizátoři unikli, anebo jejich úloha nebyla odhalena."

Rozsudek dosud nenabyl právní moci, a je možné se proti němu odvolat ke krajskému soudu.

Mirka Nezvalová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme