Školáky na Benešovsku ochrání ve třídách speciální zámky

Žáci základní školy v Neveklově na Benešovsku se budou moct zamknout ve třídě zevnitř. Ne před učiteli, ale v případech, kdy by se do budovy dostal například útočník. Technici tam poslední dva dny instalovali speciální tlačítka, která budou moct děti stisknout v případě nebezpečí. Pilotní projekt chce ministerstvo školství postupně rozšířit i do dalších měst.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Základní škola Neveklov

Základní škola Neveklov | Foto: Věra Hájková | Zdroj: Český rozhlas

„Nová norma hovoří o tom, že třídy musí být zabezpečený tak, aby se v nich žáci mohli zabarikádovat a bez použití klíčů je uzamknout. To znamená, že vložky v systému generálního klíče jsou vybaveny knoflíkem instalovaným vně třídy, takže dveře se dají zamknout a případný útočník do třídy nemůže jít,“ vysvětluje Petr Fráz - cechmistr cechu mechanických zámkových klíčů, který má zajištění neveklovských škol na starosti. Pedagogové mají od zámků klíč, do tříd se proto dostanou.

Systém, který bude postaven na univerzálním klíči má podle ředitelky Martiny Šťástkové i jiné výhody. „Bude to lepší, protože učitelé dostanou jeden univerzální klíč od určitých dveří, takže co budou potřebovat, to odemknou na jeden klíč,“ říká s tím, že pedagogům tak odpadne povinnost nosit se sebou objemný svazek klíčů.

Za bezpečí neveklovských dětí zaplatí město přes 300 tisíc korun a jde o plnění programu Bezpečná škola.

Speciální zámky pro základní školu v Neveklově | Foto: Věra Hájková

Věra Hájková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme