Školné smetli poslanci ze stolu

Vysokoškoláci budou mít na státních školách i nadále výuku bez povinnosti platit školné. Poslanecká sněmovna totiž podle očekávání zamítla hned v prvním čtení návrh unionisty Petra Matějů. O tom, že zavedení školného nemůže projít, už vypovídal bouřlivý průběh rozpravy, v níž návrh Matějů odmítali zástupci ČSSD, KSČM a KDU-ČSL.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

studenti

studenti | Foto: ČVUT

Petr Matějů navrhoval, aby se roční školné na vysokých školách pohybovalo v intervalu 6500 až 26.000 korun. Návrh počítal se zavedením nového systému stipendií nebo podpory studentů ze slabších sociálních vrstev. Zároveň měl stát garantovat vysokoškolákům půjčky na studium se stání podporou a daňovými úlevami pro pracující studenty, čímž by se měla údajně zlepšit upadající kvalita výuky.

Unionisté nakonec neuspěli, i když je hlasováním podpořila ODS. Mimo jiné argumentovala tím, že už dnes platí školné studenti na Vyšších odborných školách. Na to však poslankyně KDU-ČSL Michaela Šojdrová namítla: "Na Vyšších odborných školách se může dnes podle nařízení vlády vybírat v rozsahu 2,5 až pěti tisíc korun školného ročně. Tyto peníze jsou využívány výlučně na nadstandardní výdaje těchto škol".

Přehrát

00:00 / 00:00

M.Šojdrová odmítá školné

S předlohou od počátku zásadně nesouhlasili sociální demokraté a komunisté. Ministr školství Eduard Zeman míní, že navrhovaných 16 až 18 tisíc korun školného je málo, aby pomohlo školám, a vyšší částka by zase byla sociálně neúnosná. Vicepremiér Pavel Rychetský argumentoval současnou situaci rodiče, který podporuje své dítě na studiích. "Každý měsíc, po který jej bude živit, šatit, eventuelně mu hradit ubytování, na něj vynaloží při velmi skromném režimu čtyři až pět tisíc měsíčně," vypočítal Rychetský.

Petr Matějů však soudí, že studenti už dnes investují do vzdělání mnohem více. "Vím, že pokud někdo z naší země chce dosáhnout vynikajícího vzdělání a uspět na trhu práce, jede studovat do Oxfordu," řekl.

Předseda KSČM Vojtěch Filip dodal, že mu v návrhu chybí jedna zásadní věc. "Fond předplaceného školného od všech těch, kteří vystudovali zadarmo a teď by po těch dalších chtěli, aby platili," prohlásil Filip.

Většina poslanců školné odmítla i přesto, že podle průzkumů veřejného mínění by jeho případné placení nevadilo až třem pětinám společnosti.

Milan Kopp, Vladimír Hrubý, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme