Skoro polovina dětských hřišť může být nebezpečná, tvrdí Sdružení českých spotřebitelů

Až 40 procent dětských hřišť může být dětem nebezpečná, varuje Sdružení českých spotřebitelů. Problém je podle něj větší, než ukázaly kontroly České obchodní inspekce před dvěma lety. Sdružení proto připravilo pro provozovatele příručku, která má zvýšit bezpečnost atrakcí na dětských hřištích.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Na atrakci jsou nebezpečné smyčky, na kterých by se mohlo dítě uškrtit.

Na atrakci jsou nebezpečné smyčky, na kterých by se mohlo dítě uškrtit. | Foto: Sdružení českých spotřebitelů

Za bezpečnost dětského hřiště zodpovídá provozovatel. Může to být soukromá firma, nebo obec. Všichni mají ale povinnost jednou za rok hřiště zkontrolovat technikem a odstranit případné závady.

Podle průzkumu, který si zadalo Sdružení českých spotřebitelů, většina radnic přebírá při vstupní kontrole hřiště přímo od dodavatelů. To je podle znalkyně z oboru bezpečnosti dětských hřišť a sportovišť špatně. „Je důležité, aby to nebyla nezávislá osoba, která je objektivní,“ říká Zdeňka Houžvičková.

Děti i dospělí mají nárok na větší počet preventivních prohlídek. Mají ušetřit peníze

Číst článek

„Rodiče se musí podívat, jestli něco není poškozené a nevyčnívají dráty. Nikde nesmí vyčnívat ani spoje, vruty a pod vyššími herními prvky by měly být dopadové plochy,“ dodává.

Nedostatečné zabezpečení

Špatnou zkušenost z dětského hřiště má třeba paní Michaela. Její tříletá dcera na sebe strhla poleno pro rozhoupání dřevěné zvonkohry, které nebylo zabezpečené proti pádu.

„Samozřejmě když tam někde něco visí, tak za to děti rády tahají a ona to na sebe s tím řetězem strhla,“ říká matka poraněného dítěte.

Za bezpečnost dětského hřiště zodpovídá provozovatel, často soukromá firma nebo obec. | Foto: Sdružení českých spotřebitelů

Její dcera musela na ošetření do nemocnice. „Měla úraz na hlavě, strašně moc krvácela. Naštěstí neměla otřes mozku.“

Čísla jsou vyšší, než říká ČOI

Sdružení českých spotřebitelů teď připravilo pro provozovatele příručku pro bezpečný provoz dětských hřišť. Podle ředitele Libora Dupala až 40 procent z nich má nějaké závady. „Česká obchodní inspekce při svých kontrolách zjišťuje přibližně 30 procent závad, přestože nekontroluje provoz. Z našich zjištění je právě to číslo ještě vyšší.“

V Česku se ročně zraní přes 300 tisíc dětí a zhruba 10 procent z nich skončí v nemocnici. Nejčastější příčinou těch vážných úrazů jsou právě pády z výšky.

Iveta Vávrová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme