Šlechtová kritizuje služební zákon. Chce zjednodušit nábor úředníků

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová za ANO chce změnit služební zákon. Zejména by se podle ní měly zmírnit podmínky pro nabírání nových úředníků. V současnosti je totiž podle ní obtížné obsadit volná místa. Ministryně to v neděli řekla v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová | Foto: Filip Jandourek

Ministryně Karla Šlechtová uvedla, že služební zákon bylo nutné přijmout. Bez něj by podle ní Česku hrozilo, že by přišlo o přístup k dotacím z Evropské unie.

„Nějaký služební zákon máme, za ty tři roky jsme si ho vyzkoušeli a zjistili, co není funkční a co je funkční. Budeme se snažit napravit, co není funkční," řekla Šlechtová. Na ministerstvu pro místní rozvoj se podle ní sešlo 160 podnětů na změnu zákona.

Jeden z bodů zákona, který Šlechtová kritizuje, je nabírání nových úředníků. „Podmínky služebního zákona jsou velmi striktní na přijímání státních úředníků," uvedla ministryně.

Na jejím ministerstvu se podle ní už čtyři měsíce nedaří přijmout náměstka pro veřejné zakázky, protože do výběrového řízení se kvůli požadovaným podmínkám nikdo nepřihlásil, přestože plat náměstka je vyšší než plat ministra. „V každém případě by se měly zmírnit podmínky přijímání do úřadů," upozornila.

Služební zákon upravuje práva a povinnosti úředníků ve správních úřadech. Měl by zajistit odpolitizování, profesionalizaci a stabilizaci státní správy. Účinný je od ledna 2015.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme