Šlo to rychle, prostor uniknout naštěstí byl, řekla svědkyně po zřícení střechy sportovní haly

VIDEO: V České Třebové na Orlickoústecku se v sobotu večer zřítila střecha nově otevřené sportovní haly. V době havárie se v budově konal turnaj florbalistů. Nikdo nebyl zraněn. Budova je uzavřená, příčinu pádu vyšetřují policisté. Oficiálně měla být hala slavnostně otevřená až v neděli před finále turnaje.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Záběry hasičů z vnitřku budovy.

Záběry hasičů z vnitřku budovy. | Foto: HZS SŽDC Česká Třebová

Policie budovu uzavřela a příčinu pádu vyšetřuje, řekla mluvčí orlickoústecké policie Lenka Vilímková. Halu nechal za 58 milionů korun postavit Pardubický kraj.

Před devátou hodinou večer začal poslední zápas turnaje, trval ale jen pár minut. „Kolem 21:00 došlo k pádu střešní konstrukce. Osobám, které se v objektu nacházely, se podařilo uniknout," dodala mluvčí policie.

„Slyšeli jsme takový zvláštní praskot, ten hluk najednou sílil a bylo jasné, že to jde ze střechy. Pak přišly velké rány asi plechů, trámy, dřevěné nosníky, které se najednou začaly sunout dolů,“ popsal situaci jeden z trenérů Matěj Klucho. Část střechy skončila přímo na palubovce. Bortila se ale postupně a lidé uvnitř tak získali čas na útěk.

„Samozřejmě ve dveřích se to šprajcovalo, klasická panika. Jeden kluk od nás má problém s kotníkem, protože si ho asi někde zaseknul ve dveřích, ale je venku a živý,“ dodal Klucho.

Dva účastníci turnaje utrpěli při útěku z haly drobná zranění, záchranná služba je odvezla na chirurgickou ambulanci do Ústí nad Orlicí. Jeden dostal při útěku dveřmi do holeně, druhý upadl a rozsekl si koleno, popsal zranění zhruba šestnáctiletých chlapců mluvčí záchranné služby Pardubického kraje Pavel Svoboda.

'Sesypalo se to jako hromádka z karet'

„Konstrukce se začala hroutit odzadu postupně do plochy. Ty trámy se propadaly směrem do hřiště, sesypalo se to jako hromádka z karet. Šlo to rychle, prostor uniknout tam naštěstí byl,“ řekla Renáta Typlová, předsedkyně Florbalového klubu Orlicko-Třebovsko, který v hale spolupořádal turnaj krajských dorosteneckých výběrů.

Prolomená a zřícená je prostřední část střechy haly, visí z ní kusy polystyrenu a izolace a ven trčí dráty. Obě příjezdové cesty hlídají policisté. U haly by měli být i vyšetřovatelé a statik, který rozhodne, co s halou dál.

Podle pořadatelů byly v hale před pádem střechy na ploše odhadem čtyři desítky lidí, dalších 20 byli pořadatelé a zbytek diváci. Turnaje se účastnilo osm týmů z několika regionů, hráči byli ve věku od 15 do 16 let.

Hledání viníka

Hala byla zkolaudovaná 2. ledna. Oficiálně měla být hala slavnostně otevřená až v neděli v 16 hodin před finálovým zápasem turnaje za přítomnosti hejtmana Pardubického kraje a pardubických radních.

„Já osobně budu odmítat jakoukoliv diskusi, že příčinou byla souvislost se sněhem, takováto konstrukce musí vydržet nesrovnatelně větší nápor,“ řekl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický (ČSSD), podle kterého je v České Třebové odhadem kolem 40 centimetrů sněhu.

Pracovních úrazů bylo nejméně za posledních pět let. Odborníci přesto spokojení nejsou

Číst článek

Hejtmanství svolalo na neděli poradu, na které chce celou situaci řešit. Netolický pouze řekl, že bude trvat na potrestání viníka. Projektant stavby Tomáš Friš tvrdí, že byly dodrženy všechny normy. O možných příčinách zřícení střechy odmítl spekulovat. Konstrukce střechy je podle Friše udělaná z dřevěných vazníků, jde o běžný způsob výstavby.

Halu hejtmanství postavilo v areálu Vyšší odborné školy a Střední školy technické v České Třebové. Kromě studentů měly halu využívat i sportovní kluby zaměřené na florbal, volejbal a basketbal. Hejtmanství uvedlo, že nová hala má obdélníkový půdorys o rozměrech přibližně 51 krát 26 metrů. V zázemí vzniklo šest šaten, dohromady pro 72 sportovců, a sprchy.

ČTK, Josef Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme