Smog stále dusí většinu Česka. Nechte auta doma, vyzývají řidiče úřady

Nad většinou Česka je od pátečního rána smog. Meteorologové doporučují méně větrat, při pobytu venku by se hlavně staří lidé a děti neměli příliš namáhat. Řidiči by vůbec vůbec neměli nevyjíždět, pokud to není nutné. V některých oblastech podniky utlumují výrobu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Smog, oxid uhličitý, znečištěné ovzduší (ilustrační foto)

Smog, oxid uhličitý, znečištěné ovzduší (ilustrační foto) | Foto: Honza Ptáček | Zdroj: Český rozhlas

Smogovou situaci vyhlásili meteorologové ve většině krajů. V Praze tak učinili už v noci na pátek. Na třinácti ze čtrnácti měřících stanic v metropoli je totiž kvalita vzduchu špatná, a to jak v centru tak na okraji hlavního města. Uspokojivé ovzduší je pouze ve Vysočanech.

Magistrát vyzval řidiče, aby nevyjížděli, pokud to není nutné, a dali přednost hromadné dopravě. Meteorologové zatím v Praze neuvažují o vyhlášení takzvané regulace, kdy musí například podniky omezit výrobu.

Nemocní a starší lidé nebo děti by se nicméně měli při pobytu venku vyvarovat větší námahy. Smogová situace nově platí i na celém území Jihomoravského kraje a ve Zlínském kraji. Stejně jako na jihu Moravy platí až do odvolání. Lidé s dýchacími nebo srdečními problémy by venku neměli sportovat nebo se jinak přetěžovat.

Meteorologové vyhlásili ve Zlínském kraji smogovou situaci. Nejhůře je na Vsetínsku

Číst článek

Situace je vyhlašována, když 12hodinový průměr koncentrace polétavých částic PM10 v ovzduší překročí hranici 100 mikrogramů na metr krychlový a pro dalších 24 hodin se nepředpokládá pokles pod tento práh.

„Smogová situace je daná tlakovou výší, jež v regionu způsobuje mohutnou teplotní inverzi, která brání rozptylu všech částic, nejen těch škodlivých. Všechno to sedí při zemi a jak je sníh, není vítr a je hodně jasná obloha nad smogem, tak těžký studený vzduch sedí ve vymražené kotlině,“ uvedl Ivo Bohmann z plzeňské pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Smog a mlha nad pardubickým nádražím | Foto: Honza Ptáček

„Na výrazné zlepšení to zatím nevypadá. Alespoň ne o víkendu,“ sdělil Českému rozhlasu meteorolog Pavel Šimandl.

V Pardubickém, Královéhradeckém kraji a v časti Moravskoslezkého kraje platí i takzvaná regulace, kdy musí některé podniky omezit výrobu.

Špatný vzduch je i na Olomoucku, v Přerově proto pojedou autobusy zadarmo. Bezplatnou městskou hromadnou dopravu můžou lidé využít od 10. hodiny až do odvolání. Podle aktuálních hodinových dat je ale nejhorší situace na Ústecku a Teplicku. Vyšší koncentrace jsou i v Lomu na Mostecku.

Rozptylové podmínky budou v pátek nadále nepříznivé. V krajích se mohou objevit mrznoucí mlhy, takže řidiči by při jízdě měli být opatrní. Česko nadále potrápí i teploty. V sobotu a v neděli ráno může být až minus 17 stupňů. Přes den by se teploty měly pohybovat okolo minus 3 stupňů.

ČRo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme