Snad se nebudeme přirovnávat k Mosulu, říká Bublan k Chovancově domobraně

Domobrana ministerstva vnitra přitáhne jedince s militantními sklony, těmto lidem bych nepřisuzoval obranu vlasti, říká v rozhovoru pro Zpravodajský web Českého rozhlasu senátor za ČSSD a bývalý ministr vnitra František Bublan. Záměr vytvořit jakýsi systém rezervistů, tedy legálních držitelů zbraní, kteří by byli k ruce policistům, představili zástupci ministerstva vnitra minulý týden ve sněmovně. Resort Milana Chovance se tím brání proti směrnici Evropské komise, která podle kritiků omezí právo na držení některých zbraní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

František Bublan

František Bublan | Foto: Jana Přinosilová | Zdroj: Český rozhlas

Považujete obranu některých českých představitelů proti evropské směrnici za adekvátní?

Nejsem nakloněn tomu, abychom se tomu v Česku urputně bránili nebo dokonce hledali cesty, jak směrnici Evropské komise obejít. Došlo v ní už i k určitým ústupkům, aby se vyhovělo myslivcům nebo sportovním střelcům. Já v ní problém nevidím. Kolik lidí u nás má samopal 58? A pokud už lidé tuto zbraň vlastní a nejsou sběratelé, ptám se, na co jí vlastně mají? Co je k tomu vede? A z těchto lidí dělat nějakou domobranu, to mi připadá až nebezpečné.

Tím mi nahráváte na další otázku: nebude tzv. systém rezervistů, o jehož zřízení uvažuje ministerstvo vnitra, přitahovat právě násilné jedince, kteří vyhledávají nebezpečí?

Zcela určitě tam určité procento těchto jedinců bude, pokud tedy tento útvar skutečně vznikne. Už teď se v domobranách sdružují lidé, kteří mají militantní sklony. Zrovna v této skupině lidí bych neviděl obránce vlasti. Bude to přitahovat spíše lidi, kteří hledají dobrodružství.

Pokud by vnitro skutečně systém rezervistů vytvořilo, bylo by na místě, aby tito dobrovolníci prošli například psychickými testy?

Zcela určitě. Myslím ale, že už nyní se v zákoně o zbrani počítá s nějakými přísnějšími zkouškami a psychologickými testy. Podle mě je to ale zbytečná militarizace společnosti.

Pan ministr Chovanec současně podává poslanecký návrh, který by legálním držitelům zbraní umožnil například v době teroristického útoku zasáhnout proti útočníkovi. Je takovýto zásah do Ústavy podle vás nutný?

Myslím, že to nutné není. Znění Ústavy je v tomto směru dostatečné. Navíc myslím, že tento návrh v rámci ústavního hlasování, kdy nestačí pouze nadpoloviční většina, ani neprojde.

Není právo na držení některých typů zbraní spíše předvolební téma, než skutečně společenských problém?

To nevím. Zrovna z tohoto bych ale předvolební téma nedělal. Pro sociální demokracii bych to nepovažoval za vlajkovou loď.

Funguje obdobná oficiální domobrana v jiných evropských zemích, ve kterých by se případně vnitro mohlo inspirovat?

Když opomineme případ Maďarska, tak z evropských zemí připadá v úvahu například Švýcarsko. Švýcaři mohou mít doma zbraň, to jsou skutečně lidé v záloze, kteří jsou k obraně i vycvičení. Z poslední doby, například u Mosulu bojuje irácká domobrana, ale k tomu se přirovnávat snad nebudeme.

Kristýna Guryčová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme