Sněmovna chce národní parky víc otevřít turistům, schválila nová pravidla

Národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě zřejmě čeká změna. Nejcennější příroda v nich by se mimo jiné měla více otevřít turistům. Novelu o ochraně přírody a krajiny v pátek schválila sněmovna, nyní zamíří do Senátu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pravčická brána, národní přírodní památka, Národní park České Švýcarsko, výletní zámeček Sokolí hnízdo (ilustrační foto)(ilustrační foto)

Pravčická brána, národní přírodní památka, Národní park České Švýcarsko, výletní zámeček Sokolí hnízdo (ilustrační foto)(ilustrační foto) | Foto: Anna Jadrná | Zdroj: Český rozhlas

Pro nová ustanovení hlasovalo 121 ze 167 přítomných poslanců. Proti bylo 22 poslanců hlavně z řad ODS, ale taky KSČM a ČSSD. "To jsem opravu nečekal," komentoval výsledek hlasování ministr životního prostředí Richard Brabec z ANO.

Sněmovna odmítla návrh Jana Zahradníka z ODS na vypuštění pasáže, podle níž je dlouhodobým cílem ochrany národních parků i "zajištění nerušeného průběhu přírodních dějů". Podle poslance to v podstatě znamená bezzásahovost. Bez podpory zůstal i další Zahradníkův návrh, podle něhož by i v nejcennějších částech parků byly možné zásahy "za účelem ochrany, obnovy a podpory ekologické stability lesních ekosystémů", což by mohlo mířit na boj s kůrovcem.

OBRAZEM: Podívejte se, jak to vypadá v první zóně Národního parku Šumava

Číst článek

V dolní komoře neuspěl ani návrh Jiřího Junka (KDU-ČSL), podle kterého by přírodní zóna musela tvořit v různých časových horizontech více než polovinu rozlohy národních parků. Například u Šumavy by se tohoto stavu muselo dosáhnout do 18 let.

Už při prvním vymezení zón by území zařazené do nejcennější části Šumavy muselo tvořit nejméně 29 procent rozlohy parku. Junek neprosadil ani to, aby nejvíce chráněné přírodní zóny nebylo do budoucna možné přeřazovat do méně cenných zón. Předloha předpokládá čtyři.

Prostor pro šetrnou turistiku

Novela přinese národním parkům podle ministerstva životního prostředí stabilitu i otevírání se šetrné turistice. Vymezí se například klidová území, zóny ochrany přírody, cesty a trasy a místa pro táboření nebo pro splouvání řek. Zruší se zákazy rozdělávání ohňů v obcích nebo vjezdu mimo silnice.

Vlky mohou lidé na vlastní oči vidět v Srní na Šumavě. Žijí zde v oploceném areálu, nad kterým vede lávka pro návštěvníky | Foto: Jiří Čondl

Oproti vládnímu návrhu sněmovna posílila postavení rad národních parků. K členům patří i zástupci obcí a krajů a místních podnikatelů. Sněmovna zároveň odmítla návrh ODS na to, aby se v nejcennějších částech parků mohlo kácet, a to i za účelem ochrany lesa.

Poslanci naopak do novely vložili úpravu, podle které by stát nesměl v národních parcích prodávat žádné pozemky. Návrhy na další omezení předkupního práva státu k pozemkům v parcích neprošly. Novelu teď posoudí Senát.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme