Sněmovna podpořila plošné přídavky na děti

Na přídavky na děti by měly mít znovu nárok všechny rodiny, tedy i ty bohaté. Vyplývá to z vládní novely zákona o státní sociální podpoře, kterou těsnou většinou hlasů schválila Poslanecká sněmovna. Autor předlohy, vicepremiér Vladimír Špidla tvrdí, že tato změna má prospět především mladým rodinám s průměrnými a kolísavými příjmy. Návrh podpořili poslanci ČSSD a KSČM, pravice s ním nesouhlasí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

z jednání sněmovny

z jednání sněmovny | Foto: Michal Krumphanzl

"Jedná se o přesun především ve prospěch středně příjmových rodin, protože docházelo k tomu, že se překročila ta hranice o stovku, dvě a lidé ztráceli nárok na přídavek na dítě. Nehledě k tomu, že život zejména mladé rodiny je velmi nestabilní, takže jednou máte prostředky, podruhé je nemáte a znovu se dostáváte do potíží. Cílem tohoto návrhu je, aby děti nebyly sociálním rizikem", zdůvodňuje návrh na plošné vyplácení příspěvků ministr Špidla.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Špidla o svém návrhu

"Toto jsou přídavky na děti pro obyčejnou průměrnou rodinu, nejbohatší v zemi jsou tak 2-3 procenta a tady předpokládám, že ti se přídavků případně vzdají". Podle vicepremiéra Špidly by si plošné vyplácení dětských přídavků vyžádalo zhruba čtyři a půl miliardy korun.

Předseda sněmovny a ODS Václav Klaus předlohu považuje za tragický nesmysl a doufá, že Senát ji zamítne. "To, jestli se panu místopředsedovi vlády podařilo prosadit dětské přídavky i pro nejbohatší v naší zemí, to je absurdní, antisociální politika, a nikoli politika sociální".

Novela zákona o státní sociální podpoře byla ve sněmovně schválena rozdílem čtyř hlasů, a to díky neúčasti některých poslanců pravicových stran. "Mračím se na chybějící poslance ve sněmovně, kteří umožnili, že to takto bylo schváleno", vzkázal provinilcům šéf sněmovny".

Vladimír Hrubý, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme