Sobotka: Babiš není férový hráč, Zeman k němu nebyl kritický

Prezident Miloš Zeman byl podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve svém projevu k rozpočtu ve Sněmovně nekritický vůči předsedovi hnutí ANO a ministrovi financí Andreji Babišovi. Nobelovu cenu, o které se Zeman v bonmotu v souvislosti s Babišem v projevu zmínil, si podle Sobotky zaslouží úředníci a ministři za vyčerpání peněz z evropských dotací. Řekl to v neděli v Otázkách Václava Moravce v České televizi. Premiér zároveň označil Babiše za neférového hráče, protože v politice využívá doping v podobě svých médií a firem.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka

Tisková konference ministerstva vnitra, Bohuslav Sobotka | Foto: Martin Svozílek

„Projev prezidenta Zemana v Poslanecké sněmovně byl nekritický vůči Andreji Babišovi, protože když už mluvíme o nějakých Nobelových cenách, tak by je měli dostat ti ministři a státní úředníci, kteří se zasloužili o to, že jsme dočerpali evropské fondy," uvedl Sobotka. Je podle něj jejich zásluha, že letos Česká republika získala tolik peněz z evropského rozpočtu, že by měl státní rozpočet skončit v přebytku.

Sobotka se s Babišem setká v úterý v rámci svých bilančních schůzek s členy své vlády. Premiér poznamenal, že na straně ministra financí vidí nedostatek v tom, že dosud nebyla přijata novela zákona o rozpočtových pravidlech, která souvisí s čerpáním evropských prostředků. Babiše kritizoval také za návrhy změn v systému elektronické evidence tržeb.

Předseda vlády zároveň potvrdil svá slova ze sobotního zasedání širšího vedení sociální demokracie, kde předsedu hnutí ANO označil za „neférového hráče", který zneužívá moc a média. „Když někdo v politice používá doping vlastních médií a vlastních firem, tak ho těžko můžeme označit za férového hráče," řekl s tím, že se s tím musí politici vyrovnat.

Sobotka zopakoval, že největší potíže na ministerstvech řízených hnutím ANO vidí u ministra dopravy Dana Ťoka. „Pokud Andrej Babiš nechce vyměnit ministra dopravy, což už avizoval před několika týdny, tak samozřejmě přebírá plnou zodpovědnost i on osobně za to, co se odehrává na ministerstvu dopravy," dodal Sobotka.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme