Sobotka chystá výměnu ministrů, změnit chce i svůj tým. Někteří kolegové jsou unaveni, uvedl

Premiér a šéf ČSSD Bohuslav Sobotka chce do měsíce obměnit svůj tým na úrovni vlády i sociální demokracie. Někteří kolegové jsou unaveni a potřebují vystřídat, napsal v dopisu členům strany. Předseda vlády v textu hodnotí příčiny neúspěchu v nedávných krajských volbách. Kromě svých spolupracovníků kritizuje také hnutí ANO. Jeho předseda Andrej Babiš ani Pavel Bělobrádek, šéf třetí koaliční strany KDU-ČSL, o změnách ministrů svých stran neuvažují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD

Exremiér Bohuslav Sobotka z ČSSD | Foto: Filip Jandourek | Zdroj: Český rozhlas

„Jako předseda ČSSD cítím v této chvíli odpovědnost faktory neúspěchu nejen pojmenovat, ale také aktivně vystavět pilíře cesty změny," píše premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v dopisu členům strany.

Dodává, že sociální demokracie potřebuje novou krev, protože trpí únavou z vládnutí a silného zastoupení sociální demokracie ve vládě, Parlamentu i krajích.

Sobotka převzal protibabišovskou rétoriku, reaguje Babiš. On ani Bělobrádek ministry měnit nebudou

Číst článek

„Abychom toto všechno mohli během tohoto a příštího roku zvládnout, potřebujeme novou krev. Proto jsem se rozhodl, že obměním svůj tým. A to jak na úrovni vlády, tak ve strukturách strany. Někteří kolegové jsou unaveni a potřebují vystřídat,“ uvádí předseda vlády.

Zatím ale není jasné, kterých sociálnědemokratických ministrů a ministryň se změna dotkne. Za ČSSD sedí ve vládě sedm ministrů.

Resort práce a sociálních věcí vede Michaela Marksová, zahraničí Lubomír Zaorálek, školství Kateřina Valachová, vnitra Milan Chovanec, ministerstvo průmyslu Jan Mládek, zdravotnictví Svatopluk Němeček, ministrem pro lidská práva je Jiří Dienstbier.

Se všemi ministry bude Sobotka mluvit a hodnotit jejich práci. Změny v kabinetu naplánuje právě na základě schůzek. Hotov chce být do 10. prosince.

Výsledkem únavy z vládnutí je podle Sobotky i slabá schopnost soustavně prezentovat výsledky práce strany. Chce na tom proto zapracovat. „Na hnutí ANO vidíme, že často stačí jenom ta prezentace," uvedl.

ČSSD vyhrála říjnové volby jen v Jihočeském kraji a na Vysočině, nedařilo se jí ani v druhém kole senátních voleb, ve kterém uspěli dva její kandidáti. Sobotka už dříve řekl, že se o svou budoucnost v čele strany nebojí. „Potvrdila se silná pozice vlády, je to signál od voličů, aby tato koalice dovládla," okomentoval premiér před časem výsledky voleb do krajských zastupitelstev.

ANO podle něj způsobuje, že přestává fungovat politická slušnost, protože vede konfrontační a lživou kampaň. Sociální demokracii na rozdíl od hnutí ministra financí Andreje Babiše také chybí silné mobilizační téma pro voliče, myslí si Sobotka.

Premiér v dopise zopakoval svůj názor, že ČSSD neuspěla v některých krajích hlavně kvůli dlouhodobým problémům z konkrétních regionů.

„Jinak ani interpretovat diametrálně odlišné výsledky v jednotlivých krajích nelze," napsal Sobotka.

Spolustraníkům naopak vyčetl, že neměli v kampani podobné nasazení jako on. „Absolvoval jsem desítky cest do regionů a ve volební kampani řadu mítinků. Je smutné, že jsem často neviděl podobné nasazení u našich členů," uvedl. Kandidáti, funkcionáři i řadoví kolegové by si podle něj měli sáhnout do svědomí, zda udělali pro volební výsledek maximum.

Sociální demokracie se podle Sobotky musí prezentovat jako autentická strana hájící „zájmy dolních deseti milionů obyvatel ČR". Soustředit se chce na podporu rodin s dětmi, bránit privatizaci zdravotnictví či zajistit spravedlivé rozložení daní.

Reakce sociálnědemokratických ministrů

Reakce premiéra na povolební situaci se dala podle ministra vnitra Chovance očekávat. Rozhodnutí o změnách uvnitř vlády je plně v kompetenci Sobotky, dodal ministr vnitra, který je prvním místopředsedou sociální demokracie.

Ministryně školství Valachová se necítí být blížícími se změnami ohrožena. Ministr průmyslu Mládek jeho úmysl nechtěl komentovat. Situace se podle něj může měnit každý den.

Protibabišovská rétorika, tvrdí Babiš

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš na Sobotkovy výtky k jeho straně řekl, že premiér od lídra TOP 09 Miroslava Kalouska či další opoziční strany ODS převzal „protibabišovskou" rétoriku. Dopis obsahuje tolik nepravd, že mu nemůže věřit ani sám Sobotka, dodal.

Babiš i předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek oznámili, že oni změny na pozicích ministrů nechystají.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme