Sobotka: Je krajně nešťastné, že Bradyho neocení 28. října na Hradě. Dám mu Kramářovu medaili

Premiéra a předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku zarazilo, že Hrad nevyznamená Jiřího Bradyho na slavnosti 28. října. Kroky prezidentova úřadu považuje v kauze (ne)vyznamenání muže, který přežil holokaust, za "krajně nešťastné. Rozhodl se proto ocenit Bradyho za celoživotní úsilí o obranu lidských práv, svobod a obhajování humanistických a demokratických principů.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sobotka uvedl, že se na něj v posledních dnech s doporučeními ocenit Bradyho obracela řada lidí. Příbuzného ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) v minulosti poznal osobně při návštěvě ve Washingtonu, kde mu Brady líčil své zkušenosti z nacistických koncentračních táborů.

„Jsem přesvědčen, že si Brady ocenění zaslouží, ať už za sílu a odvahu, s kterou dokázal přežít holokaust, ale i za svou osvětovou a akademickou činnost," uvedl Sobotka, který Bradymu udělí medaili Karla Kramáře.

Hanin kufřík vypráví tragický příběh sestry Jiřího Bradyho. Přibližuje hrůzy holokaustu milionům dětí

Číst článek

Herman minulý týden uvedl, že mu prezident Miloš Zeman řekl, že Bradyho ze seznamu oceněných škrtne, pokud se ministr sejde s dalajlamou. Herman se s dalajlamou setkal, Brady se na seznamu oceněných předloženém den poté premiérovi Bohuslavu Sobotkovi (ČSSD) ke spolupodpisu neobjevil. Hrad však tuto spojitost popírá.

Státní symboly mají spojovat

Sobotka ocenil, že Brady své zkušenosti předává veřejnosti, aby společnost varoval před návratem totalitních režimů. "Jsem přesvědčen o tom, že státní symboly včetně státního svátku 28. října by měly společnost a lidi spojovat, stejně jako by nás měla spojovat hrdost na lidi, jako je pan Jiří Brady," uvedl Sobotka.

Bradyho ocení i Brno. Pamětní list mu předá v pondělí. Bradyho přínos ocení také sněmovna, primátorka Prahy, olomoucká univerzita i premiér.


Medaile Karla Kramáře je pamětní medaile udělovaná předsedou vlády za zásluhy o obnovu demokracie, práv a svobod člověka. Medaile byla vytvořena při příležitosti 90. výročí vzniku první československé vlády a pojmenována po prvním předsedovi československé vlády Karlu Kramářovi.

Prezident Zeman podle vyjádření svého mluvčího Jiřího Ovčáčka zváží, že by Bradyho ocenil při vhodné příležitosti. Brady ale podle své ženy Terezy o ocenění z rukou Zemana za současné situace nestojí. Sobotka označil fakt, že Brady 28. října ocenění na Hradě nedostane, za krajně nešťastné. Totéž podle něj platí i o všech okolnostech, které k tomu vedly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ve vysílání Českého rozhlas Plus se ptáme: Kdo všechno (ne)přijde na Hrad a proč? Odpovídá Miroslava Němcová z ODS a člen předsednictva hnutí ANO Martin Komárek.

Kvůli kauze kolem vyznamenání pro Jiřího Bradyho už část politické scény odmítla účast na pátečním ceremoniálu na Pražském hradě. Na tradiční předávání ocenění 28. října nepřijedou třeba místopředseda Poslanecké sněmovny Petr Gazdík ze Starostů a nezávislých nebo ministr zemědělství Marian Jurečka z KDU-ČSL. Odřekli i Michaela Marksová z ČSSD, Věra Jourová za ANO či Miroslava Němcová spolu s většinou spolustraníků z ODS.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme