‚Sobotka tápe,‘ říká Zimola a navrhuje oddělit post premiéra a předsedy strany

Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) se domnívá, že premiér a předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka nemá plán, jak zastavit pokles preferencí strany. Proto navrhuje oddělit funkci premiéra a předsedy strany, řekl v rozhovoru, který vyjde v pondělním Týdnu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola | Foto: Andrea Poláková | Zdroj: Český rozhlas

Sobotka podle Zimoly tápe a měl by proto „projít reflexí a na rozdělení funkcí kývnout“. Sobotka plánuje na jarním sněmu ČSSD obhajovat předsednický post.

Podle Zimoly říjnové krajské a senátní volby skončily pro stranu neúspěchem a sociální demokracie se propadla také v posledních průzkumech veřejného mínění. Hejtman pro Týden řekl, že Sobotka jako předseda nemá plán, jak pokles preferencí zastavit a sociální demokraté už mu nerozumějí.

Sobotka chce schůzkami s ministry odvrátit pozornost od ČSSD, tvrdí Babiš

Číst článek

„Vnímám ho jako člověka tápajícího, který možná naslouchá nejrůznějším hlasům a už neví, jaká je realita. A je mi ho líto,“ uvedl.

Podle něj je rozdělení pozic jediným řešením, které by mohlo fungovat. „Do nových sněmovních voleb by sociální demokracie šla s novým předsedou, který by podporoval svého premiéra a kterého by naopak podporoval premiér,“ řekl Zimola. Na místo nového šéfa ČSSD by se podle něj jistě našli zájemci.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme